- O parte a opiniei publice obișnuiește să acuze că pe piața românească ajung, din afară, cu precădere din Uniunea Europeană, numai produse agroalimentare nesănătoase, „pline de otrăvuri”, cum s-a exprimat acum câțiva ani un fost lider politic, condamnat la închisoare pentru corupție. În același timp, produsele agroalimentare din România sunt prezentate ca fiind sănătoase, libere de reziduuri de pesticide. Este un mod ideologic, propagandistic, de a utiliza tema agroalimentară. În realitate, orice sistem agroalimentar național, inclusiv cel din România, înregistrează abateri de la normele privind siguranța alimentară. Acestea trebuie cunoscute ca atare.
Olanda a transmis, miercuri, 22 mai, o notificare, în sistemul european pentru alerte alimentare, cu privire la o probă neconformă prelevată dintr-un lot de macaroane fără gluten originar din România.
Rezultatele analizelor efectuate în cadrul programului de autocontrol al companiei care a cumpărat produsul românesc au indicat prezența micotoxinei deoxynivalenol, numită și vomitoxină.
Această micotoxină este produsă de ciuperca Fusarium graminearum, care atacă, predominant, cerealele, cum ar fi grâul, orzul, ovăzul, secara și porumbul și, mai rar, orezul, sorgul și triticalele.
Nivelul de risc pentru sănătatea consumatorilor a fost stabilit ca fiind maxim: „grav”, în terminologia RASFF.
Autoritatea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor din Olanda a informat beneficiarii și a distrus lotul în cauză.
Totodată, au fost informate și autoritățile belgiene, întrucât produsul a fost distribuit și pe teritoriul Belgiei.
G4Food va continua să semnaleze informații publice disponibile despre produse agroalimentare neconforme, ajunse pe piața românească, din toate sursele, sau expediate din România pe alte piețe, dezavuând, în același timp, utilizarea temei agroalimentare în interes politic. Siguranța alimentară ține de sănătatea publică și de interesul public și trebuie să prevaleze asupra altor interese.