Mexicul a pierdut disputa comercială cu SUA și va trebui să accepte porumbul modificat genetic / SUA a exportat anul trecut, în Mexic, porumb în valoare de 4,8 miliarde dolari / Mexicul, un mare consumator de porumb alb, folosit în tortilla!

cafenele, romania, europa, crestere Sursa foto: Jj Gouin | Dreamstime.com

Anul nu a început bine pentru Mexic, dar pentru SUA, da!

O comisie de dispută comercială s-a pronunțat împotriva restricțiilor introduse de Mexic asupra importurilor de porumb modificat genetic, ceea ce este o mare victorie pentru fermierii americani, care se temeau că interdicția ar limita accesul la o piață importantă de export.

Comisia a constatat că interzicerea porumbului biotehnologic nu se bazează pe știință și subminează o piață economică importantă pentru fermierii din Statele Unite.

Așadar, interdicția impusă de Mexic ar încălca acordul SUA-Mexic-Canada. În acest sens, Mexicul are termen, până pe 3 februarie, pentru a se conforma deciziei comisiei, notează agriculturedive.com

Decizia însă afectează comerțul dintre SUA și Mexic. Guvernul mexican a declarat că, deși nu este de acord cu decizia, țara va respecta decizia finală.

Reamintim că Mexicul a interzis utilizarea porumbului modificat genetic pentru consumul uman, printr-un decret prezidențial din 2023. Acesta a inclus prevederi suplimentare, care susțineau înlocuirea treptată a cerealelor biotehnologice, pentru hrana animalelor și utilizări industriale.

Ca răspuns, SUA au depus o contestație la un panel de soluționare a litigiilor în temeiul USMCA, spunând că interdicția Mexicului subminează accesul pe piață, pe care țara a fost de acord să îl ofere ca parte a pactului comercial.

SUA au exportat porumb în valoare de 4,8 miliarde de dolari în Mexic, din ianuarie până în octombrie 2024, potrivit Departamentului de Agricultură al SUA.

Mexicul a interzis porumbul biotehnologic, din cauza preocupărilor legate de sănătatea umană și a îngrijorărilor că culturile modificate genetic ar putea contamina soiurile native. 

Interdicția, anunțată pentru prima dată în 2020, a inclus interzicerea porumbului biotehnologic și a erbicidului glifosat, care este utilizat pe scară largă de fermele din SUA, pentru a controla dăunătorii.

Mexicul caută, de asemenea, să interzică fermierilor să planteze porumb modificat genetic, ca parte a sesiunii legislative din acest an.

Grupurile civile din SUA și Mexic au criticat decizia comisiei de dispută, spunând că a ignorat dovezile științifice și a anticipat în mod greșit daunele economice pentru fermierii de porumb din SUA. Președintele Farm Action, Angela Huffman, a spus că interzicerea porumbului modificat genetic ar fi putut prezenta o “oportunitate extraordinară de piață premium, pentru producătorii de porumb non-modificat genetic din SUA”.

„Suntem dezamăgiți de decizia comisiei, care arată că SUA și-a exercitat cu succes puterea în numele celor mai mari corporații agrochimice din lume pentru a-și forța tehnologia industrială în Mexic”, a declarat Huffman într-un comunicat. ”Această decizie va face câștigători din corporațiile agrochimice și învinși din toți ceilalți”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *