„Mergem la București să ne întâlnim cu premierul Marcel Ciolacu, să discutăm despre Pesta Micilor Rumegătoare / Unii oieri au în fermă sute și mii de miei nevânduți, nu mai au cu ce să-i hrănească” – Ioan Sterp, vicepreședinte Asociația Profesională a Ciobanilor

ovine vii, export, iordania, romania Foto: pexels.com/Gül Işık

Mai mulți crescători de ovine au plecat spre București unde se așteaptă să fie primiți de premierul Marcel Ciolacu, pentru a discuta despre Pesta Micilor Rumegătoare, o boală foarte contagioasă confirmată în România la mijlocul lunii iulie și care s-a răspândit în mai multe județe, ajungând la 60 de focare raportate către Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor.

„Mergem să ne întâlnim cu premierul Marcel Ciolacu, suntem o delegație formată din zece membri, opt crescători de oi și doi exportatori, care dețin ferme de 15 – 20.000 de oi pentru export”, a declarat telefonic Ioan Sterp pentru G4Food. 

„Știm sigur că vom fi primiți, or mâine, marți, or poimâine, miercuri”, a precizat vicepreședintele APC, la rândul său crescător de ovine.

Într-o înregistrare video transmisă luni, 26 august, pe o rețea de socializare Ioan Sterp a precizat că una din problemele grave pe care intenționează să le discute cu premierul Marcel Ciolacu este vânzarea mieilor din ferme: fluxurile comerciale s-au oprit atât din cauză că statele destinatare au sistat achizițiile din țara noastră, cât și ca urmare a îndemnurilor transmise de Ministerul Agriculturii, cât și de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) către oieri să rețină animalele în ferme pentru a împiedica răspândirea bolii.

În prezent, afirmă reprezentantul APC, sunt numeroși crescători de oi care au în ferme sute și mii de miei care urmau să fie vânduți. Menținerea în fermă a acestor animale presupune cheltuieli mai mari pentru oieri.

„Pe ce bani și pe ce bază să mai ținem mieii în ferme? Toată lumea a epuizat toate stocurile de hrană. Nu le mai dă nimeni granule pe datorie. Mergem la domnul premier ca să găsim soluții în cel mai scurt timp pentru crescătorul de animale. În cazul în care nu se rezolvă nimic tragem un semnal de alarmă și se cutremură România. 

G4Food precizează că exportul de ovine vii din România nu a fost interzis de autorități, dar clienții tradiționali nu au mai cumpărat ovine vii, ultimele transporturi având loc în săptămâna 5 – 11 august. În anii anteriori, tranzacțiile aveau loc săptămânal.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *