Măsură drastică a autorităților britanice împotriva importurilor personale de carne de porc: amendă de 5.000 de lire sterline și distrugerea produselor, dacă nu respectă standardele europene/Decizia îi afectează și pe românii care muncesc în Marea Britanie

ANSVSA foto FarmingUK

Ministerul britanic al Agriculturii ( Defra ) a interzis importurile personale de carne de porc care nu este conformă cu standardele de fabricare și comerciale europene. Cei care nu respectă această decizie riscă o amendă de 5.000 de lire sterline, informează publicația FarmingUK.

Totodată, Defra a limitat la cel mult 2 kg importurile personale de carne de porc care respectă normele europene

Decizia a fost luată pentru a preveni introducerea în țară a Pestei Porcine Africane și a altor boli la animale.

Noile reguli îi privesc și pe românii care muncesc în Marea Britanie.

Ei pot primi în pachetul de acasă carne și produse din carne de porc dacă acestea sunt cumpărate de expeditor din surse avizate sanitar veterinar și cantitatea nu depășește 2 kg.

Dacă ei primesc carne de porc și produse din carne de porc din gospodărie sau cantitatea de carne de porc și produse din carne de porc avizate sanitar veterinar depășește 2 kg, sunt pasibili de amendă și produsele trimise din România vor fi confiscate și distruse la sosirea în Marea Britanie.

Defra a confirmat că importurile personale de carne de porc și produse din carne de porc din SEE (Spațiul Economic European), Insulele Feroe, Groenlanda și Elveția sunt acum interzise.

Totuși, fac excepție produsele fabricate și ambalate conform standardelor comerciale ale UE și care cântăresc mai puțin de 2 kg.

Defra a declarat că măsurile au fost înăsprite pentru a proteja industria porcină și agricolă din Marea Britanie împotriva amenințării bolilor precum pesta porcină africană (PPA).

Măsurile anterioare introduse în septembrie 2022 au interzis importul de carne de porc și produse din carne de porc care nu erau produse conform standardelor comerciale ale UE și cântăreau mai mult de 2 kg.

Guvernul britanic permitea încă persoanelor să aducă până la 2 kg de produse din carne de porc care nu trebuiau să respecte niciun standard comercial al UE.

Noile reguli merg, așadar, mai departe, interzicând toate produsele din carne de porc care nu pot fi vizibil demonstrate ca fiind produse conform standardelor comerciale ale UE. Ele limitează, de asemenea, importurile care respectă aceste standarde la maximum 2 kg.

Persoanele care sunt găsite că aduc ilegal carne de porc sau produse din carne de porc pot fi amendate cu până la 5.000 de lire sterline în Anglia. Produsele vor fi confiscate și distruse la sosire, a declarat Defra.

Asociația Națională a Porcilor (NPA) a declarat că salută eforturile guvernamentale de a înăspri regulile, dar a subliniat că este necesară o interdicție totală a importurilor personale pentru a face regulile mai ușor de înțeles și aplicat.

Mai multe alte țări, inclusiv Australia, Japonia, UE, Noua Zeelandă și SUA, nu permit deja importurile personale de carne de porc și produse din carne de porc.

Directorul executiv al NPA, Lizzie Wilson, a declarat că „Eliminarea permisului pentru importuri de până la 2 kg de produse din carne de porc care nu sunt produse conform standardelor comerciale este un pas înainte.

Introducerea unei limite suplimentare de 2 kg pentru carnea de porc produsă conform standardelor comerciale este, de asemenea, o îmbunătățire, deoarece anterior nu exista nicio limită.

Cu toate acestea, noi am solicitat o interdicție totală a importurilor personale pentru a face regulile mai ușor de înțeles și aplicat, așa că ne-ar fi plăcut ca anunțul de astăzi să fi mers mai departe.

Suntem îngrijorați că, așa cum este redactată, va exista în continuare o anumită confuzie cu privire la ceea ce cer regulile exact și că acestea vor fi în continuare foarte dificil de aplicat.”

NPA a subliniat, de asemenea, că aceste schimbări nu abordează problema reală de îngrijorare, care este cantitatea mare de carne de porc importată ilegal în țară cu dube și alte vehicule, prin intermediul grupărilor criminale organizate.

Guvernul anterior a redus finanțarea pentru activitatea Autorității de Sănătate Portuară Dover în efectuarea acestor controale pentru PPA, iar NPA solicită guvernului actual să ofere resurse suficiente pentru această activitate.

În prezentarea sa către Trezorerie înainte de Bugetul de toamnă, organizația solicită guvernului să prioritizeze securitatea biologică a Marii Britanii și să ofere resurse suplimentare Autorității de Sănătate Portuară Dover, inversând reducerile anterioare.

Autoritatea a raportat confiscarea a aproximativ 100 de tone de carne de porc și produse din carne de porc ilegale de la introducerea măsurilor de protecție împotriva PPA în septembrie 2022, deși acest lucru este considerat pe scară largă ca fiind doar vârful aisbergului.

Defra a declarat că noile reguli de protecție vor ajuta la protejarea animalelor din Marea Britanie prin reducerea riscului de răspândire a bolii peste graniță, estimând că un focar de PPA ar putea costa Regatul Unit între 10 și 100 de milioane de lire sterline.

Departamentul a adăugat că acest lucru ar avea un impact semnificativ asupra sectorului porcin de 8 miliarde de lire sterline din Marea Britanie, precum și asupra exporturilor anuale de carne de porc și produse din carne de porc în valoare de 600 de milioane de lire sterline.

A menționat că va investi 3,1 milioane de lire sterline în Autoritatea de Sănătate Portuară Dover pentru anul 2024/25 pentru a ajuta Forțele de Frontieră să combată importurile ilegale de carne și să prevină intrarea PPA în Marea Britanie.

În Marea Britanie se află o puternică comunitate de români. În același timp, România ocupă locul doi în clasamentul țărilor europene afectate de PPA. 

Importurile personale de carne de porc și produse din carne de porc sunt cele operate de către indivizi în mod direct, pentru uz personal, atunci când călătoresc dintr-o țară în alta. Aceste importuri nu sunt destinate vânzării sau distribuției comerciale, ci pentru consum propriu. În acest context, ele pot include produse precum cârnați, șuncă, salam sau alte preparate din carne de porc pe care călătorii le transportă cu ei atunci când intră într-o țară, de exemplu, în bagajele personale.

Aceste importuri pot ridica probleme din punct de vedere al siguranței alimentare și al răspândirii bolilor, cum ar fi pesta porcină africană, motiv pentru care multe țări reglementează sau interzic complet aceste importuri.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *