Măslinele negre, „arma secretă” împotriva îmbătrânirii / Nutriționist: „Măslinele sunt mult mai mult decât o simplă gustare – ele sunt un aliment funcțional cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și cardioprotectoare”

Maslinele negre prevvin imbatranirea si sunt ideale in perimenopauza Sursa foto: Pexels

În căutarea continuă a unor opțiuni sănătoase de gustări, măslinele negre sunt, adesea, trecute cu vederea. Dar acestea au, potrivit vogue.com, beneficii nutriționale surprinzătoare.

„Măslinele sunt mult mai mult decât o simplă gustare – ele sunt un aliment funcțional cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și cardioprotectoare”, explică Yaraseth del Castillo Ortega, nutriționist la Institutul Medical Anti-Aging din Madrid. „Oferă grăsimi mononesaturate sănătoase – în special acid oleic – care ajută la reducerea inflamației sistemice și la protejarea sistemului cardiovascular. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina E, fier și fibre, și se remarcă prin conținutul ridicat de compuși fenolici, precum oleuropeina și hidroxitirozolul, ambele cu acțiune neuroprotectoare și anti-îmbătrânire”, spune Castillo Ortega.

Măslinele negre conțin polifenoli, ideale în perimenopauză

Mai impresionant, polifenolii din măslinele negre pot ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu perimenopauza și menopauza. „Aceasta este perioada în care corpul femeii trece printr-un stres oxidativ crescut, instabilitate metabolică mai mare și schimbări inflamatorii”, spune Castillo Ortega, care menționează că o dietă sănătoasă poate atenua simptomele perimenopauzei, iar o dietă bogată în polifenoli are potențialul de a reduce inflamația și stresul oxidativ.

Pentru acest scop, Institutul Medical Anti-Aging consideră măslinele „un aliment tradițional, accesibil și susținut științific”, afirmă Castillo Ortega. „În abordarea noastră personalizată asupra sănătății femeilor, valoarea lor depășește gustul – sunt un instrument terapeutic mic, dar de precizie, pe care îl folosim în cadrul strategiilor noastre nutriționale axate pe combaterea inflamației și susținerea metabolismului și sănătății hormonale”, explică nutriționistul.

Beneficiile nutriționale ale măslinelor negre

Potrivit Interaceituna, organizația interprofesională din Spania pentru măslinele de masă, există peste 200 de soiuri de măsline. Cu toate acestea, majoritatea dintre noi cunoaștem doar câteva dintre ele. „Există trei tipuri principale de măsline,” explică echipa Interaceituna, adăugând că culoarea măslinelor depinde de momentul în care sunt recoltate. „Măslinele verzi sunt recoltate înainte de a fi coapte; măslinele mov, roz sau maro sunt recoltate fără a-și fi completat procesul de coacere; iar măslinele negre sunt recoltate după ce s-au copt. Ele capătă culoarea neagră intensă în urma procesului de producție”, afirmă specialiștii.

Castillo Ortega consideră măslinele negre foarte interesante, datorită următoarelor beneficii:

  • Bogate în fier – „Măslinele negre conțin mai mult fier decât cele verzi, ceea ce este util pentru femeile predispuse la anemie sau oboseală cronică,” spune ea, adăugând că 100 de grame de măsline negre (aproximativ 20-30 de măsline) conțin aproximativ 3,3 miligrame de fier, ceea ce reprezintă aproximativ 18% din doza zilnică recomandată pentru adulți.
  • Concentrație mare de antioxidanți – „Măslinele negre tind, de asemenea, să aibă o concentrație mai mare de hidroxitirosol, unul dintre cei mai biodisponibili antioxidanți existenți,” spune nutriționista. „În plus, măslinele de orice tip sunt o sursă de vitamina E, care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative,” notează Interaceituna.
  • Îmbunătățesc rezistența la insulină – Ca și cum toate acestea nu ar fi suficiente, specialiștii de la Instituto Médico Antiaging fac referire la un studiu din 2024 realizat de Universitatea din Granada, care a identificat un compus prezent în măslinele negre, acidul β-resorcic, ce are capacitatea de a reduce masa grasă fără a afecta masa musculară, de a îmbunătăți rezistența la insulină și de a susține metabolismul. „Această descoperire deschide noi direcții în prevenirea bolilor metabolice prin nutriție funcțională,” subliniază Castillo Ortega.
  • Protejează colonul – Castillo Ortega mai arată că studiile privind impactul compușilor din coaja măslinelor asupra intestinului au demonstrat că aceștia pot reduce formarea polipilor intestinali cu 45%, ceea ce sugerează un potențial interesant în prevenirea cancerului colorectal.
  • Echilibrează colesterolul – Măslinele negre conțin acid oleic, o grăsime nesaturată care contribuie la menținerea nivelurilor normale de colesterol în sânge.
  • Conțin probiotice – Atunci când măslinele sunt fermentate natural în saramură, ele păstrează bacterii vii benefice, cum ar fi Lactobacillus plantarum, care au un efect probiotic ce ajută la echilibrarea microbiotei intestinale, îmbunătățirea digestiei și întărirea sistemului imunitar. Totuși, „este important de diferențiat că multe măsline comerciale au fost pasteurizate sau tratate chimic, pierzând complet această valoare adăugată,” notează Castillo Ortega. Din acest motiv, Instituto Médico Antiaging recomandă căutarea varietăților artizanale sau ecologice care își păstrează proprietățile bioactive și sunt fermentate natural.

Câte măsline negre să mâncăm pe zi?

„Mulți nutriționiști recomandă consumul zilnic a aproximativ 25 g de măsline de masă, adică șapte măsline pe zi, șapte zile pe săptămână,” spune echipa Interaceituna. Potrivit lui Castillo Ortega, „această cantitate oferă aproximativ aceeași cantitate de grăsimi sănătoase și antioxidanți ca o lingură de ulei de măsline extravirgin. Este o doză sigură, sățioasă și benefică, dacă alegi varietăți naturale, fermentate în saramură și cu un conținut redus de sare.”

Consumul de ulei de măsline reduce riscul de deces prin boli grave

În plus, experta face referire la un studiu din 2022 realizat de Harvard T.H. Chan School of Public Health, care arată că un consum regulat de ulei de măsline (și, prin extensie, de măsline) este asociat cu o reducere semnificativă a riscului de deces cauzat de boli cardiovasculare, cancer și afecțiuni neurodegenerative. Încă un motiv în plus să consumi zilnic cele șapte măsline negre recomandate.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *