Marcello Daniliuc (fermier): „Nu mă mai raportez doar la producție, ci la profitul pe hectar” / „Producția medie este de 3 tone/ha la rapiță, pe cele mai slabe parcele” / „Sunt foarte mulțumit că am o cheltuială de doar 1.000 lei/ha”

fermierul Marcello Daniliuc despre productia sa de rapiță Sursa foto: Facebook

Marcello Daniliuc, tânăr fermier din județul Călărași și mentor al Comunității Antreprenorilor Tineri din Agricultură (CATA) pe zona de agricultură regenerativă, administrează o fermă vegetală care cultivă rapiță, grâu și orz.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Marcello Daniliuc a declarat pentru G4Food că, în ciuda unui debut de an agricol marcat de temperaturi negative, rezultatele din 2025 sunt, până în acest moment, mulțumitoare, mai ales în raport cu investițiile făcute și abordarea pragmatică a fermierului, care pune accentul pe profit, nu doar pe producție.

 Gerul de primăvară a lovit culturile, dar plantele nu erau avansate

„Într-adevăr, în primăvara aceasta am trecut printr-un episod de ger, în care temperaturile au scăzut până la -5 grade. Norocul a fost totuși că plantele nu erau atât de evoluate. O să mă raportez în special la cultura de rapiță, care era într-un stadiu timpuriu de înflorire. Norocul a fost că nu era mai avansată în vegetație”, spune Marcello Daniliuc.

Chiar dacă pagubele sunt greu de cuantificat exact, fermierul confirmă că plantele au avut de suferit: „S-au putut vedea aceste probleme cu ochiul liber. Tulpinile, cel puțin la suprafețele de rapiță cum erau ale mele, care erau foarte bine dezvoltate pe perioada iernii, au prezentat fisuri pe partea de tulpină. Fisuri care se pot transforma în intrări foarte ușoare pentru dăunători și boli.”

Daniliuc spune că a intervenit imediat pentru a ține sub control aceste riscuri: „Am controlat cât am putut acest fenomen. Nu am avut probleme majore, în schimb au fost suprafețe care s-au uscat. Au fost plante care s-au uscat mult mai timpuriu, nu au fost alimentate suficient prin pereții laterali. Dar, una peste alta, anul este extrem de mulțumitor și, cel puțin raportat la investiția pe care o am eu în fermă, rezultatele sunt bune.”

Marcello Daniliuc: „Sunt foarte mulțumit de producția la rapiță”

„Tocmai ce am început să recoltăm rapița. Avem în jur de 100 de hectare dintr-un total de 400, iar media până acum, și aici vorbesc de parcele mult mai slăbuțe, mai «proaste»,  este undeva la 3.000 kg/ha. Eu sunt foarte mulțumit, raportat la ceea ce fac eu în fermă și raportat la cheltuieli”.

Fermierul spune că el și-a schimbat perspectiva: nu se mai concentrează doar pe producție, ci pe randamentul financiar: „Am început să nu mă raportez atât de mult la producția pe care o obțin pe hectar, ci la profitul pe care-l obțin pe hectar. Profitul vom vedea cât este, când vom trage linie la sfârșit.”

Totuși, el oferă deja câteva cifre relevante: „Ca și cheltuială directă, în ceea ce privește pesticidele și îngrășămintele, am o cheltuială de 1.000 lei/ha, inclusiv la cultura de rapiță. La aceștia mai adăugăm în jur de 200-300 lei motorina pe hectar. Deci, ca și cheltuială directă, stau foarte, foarte bine”.

Automatizarea a redus dramatic numărul angajaților: de la 15, la 4 angajați!

Marcello Daniliuc a reușit să păstreze o echipă stabilă și bine pregătită, în ciuda provocărilor legate de forța de muncă din agricultură:

„Cu forța de muncă deocamdată nu avem probleme. Eu am o echipă formată de foarte mult timp. Mulți dintre ei sunt formați în fermă de ani și ani de zile. Cred că unul dintre cei mai vechi angajați are deja 15 ani la noi”.

Tehnologia implementată în ultimii ani i-a permis să reducă semnificativ nevoia de personal: „Odată cu avansarea tehnologiei și toate implementările pe care le-am adus în fermă în ultimii ani, am putut să ne luăm o oarecare măsură de siguranță, în ceea ce privește angajații.

Nu mai avem nevoie de atât de multă forță de muncă cum aveam în urmă cu 5-10 ani. Raportat la perioada de dinainte de 2020, când aveam în jur de 15 angajați, astăzi avem doar 4 angajați efectiv pe partea de tehnologie în fermă”.

Grâul și orzul au oferit producții bune, dar prețurile s-au prăbușit

Pe lângă rapiță, în ferma din Călărași au fost cultivate grâu și orz. „Grâul și orzul deja am terminat recoltatul și sunt producții mai mult decât mulțumitoare. Eu sunt, probabil, unul dintre puținii din țară care sunt mulțumiți, oarecum, și de preț”.

Totuși, el avertizează că doar fermierii care s-au mișcat rapid au obținut un preț corect: „Nu de evoluția prețurilor din momentul actual, pentru că a scăzut foarte mult, este sub un leu/kg de grâu, dar pentru cei care au reușit să-și securizeze o parte din marfă mai devreme, prețul a fost ok. Eu, de exemplu, am un preț mediu de vânzare de 900 lei/tonă. Deja prețurile sunt mult mai mici acum”.

O viziune pragmatică și sustenabilă

Marcello  Daniliuc nu mai pune accent doar pe producție, ci pe profit pe hectar, ceea ce este o abordare completă, de la sol, la bilanț financiar. Tradiția agricolă din familie se îmbină astfel cu tehnologii de ultimă oră iar managementul riscurilor (de exemplu, controlul efectelor negative ale frostelor sau administrarea personalului) demonstrează maturitate și profesionalism în agricultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *