”Această știre s-ar putea să îți lase un gust amar”, la propriu și la figurat, își avertiza cititorii New York Post. Dioxidul de titan, un ingredient comun în cremele de protecție solară și în produsele cosmetice, poate fi găsit și în unele dintre alimentele tale preferate, inclusiv în diverse tipuri de bomboane, gumă de mestecat, mâncare preambalată precum pizza congelată și altele.
Aditivul — un compus metalic sub formă de pulbere — este utilizat pentru a îmbunătăți culoarea produselor cosmetice pentru a le face mai strălucitoare și are rezistență la UV, ceea ce îl face util în cremele de protecție solară, conform Healthline.
De asemenea, a fost găsit în cerneala pentru tatuaje, anumite medicamente și produse de igienă feminină.
Însă dioxidul de titan de grad alimentar — care diferă de tipul de dioxid de titan găsit în vopsele, hârtie și plastic — este utilizat și pentru a îmbunătăți calitatea culorii și a prelungi durata de valabilitate a unor alimente procesate, ceea ce a ridicat îngrijorări legate de siguranța sa. „Îngrijorarea este că atunci când dioxidul de titan este ingerat — în special sub formă de nanoparticule — ar putea intra în celulele noastre și genera radicali care, la rândul lor, pot cauza perturbări la nivelul celulelor, iar acestea ar deveni apoi potențial canceroase”, a declarat dr. Keith Warriner, cercetător și profesor de știința alimentelor la Universitatea din Guelph (Canada), pentru Food & Wine.
Substanță cancerigenă
Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului a clasificat dioxidul de titan ca un carcinogen de Grup 2B — ceea ce înseamnă că are potențial de a cauza cancer — dar nu există destule cercetări care să susțină o legătură între dioxidul de titan și boală.
„Ca să înțelegeți mai bine cum stau lucrurile, substanța despre care vorbim este în aceeași situație cu dispozitivele de telefonie mobilă,” a remarcat Warriner.
Conform dr. Heidi Silver, profesor cercetător în medicină la Vanderbilt University Medical Center, expunerea la dioxid de titan — la o concentrație mai mare decât cea consumată de oameni prin alimente — a fost demonstrat că duce la formarea de tumori în plămânii și glandele tiroide ale rozătoarelor.
The Wall Street Journal a relatat că un mic studiu științific a raportat o posibilă legătură între consumul de dioxid de titan și inflamația intestinului, care crește riscul de boală de colon.
Astfel de constatări au ridicat îngrijorări în rândul grupurilor de supraveghere și al consumatorilor
Un proces intentat în 2022 împotriva producătorului de dulciuri Mars susținea că includerea dioxidului de titan în bomboanele Skittles este toxică, însă procesul a fost respins ulterior. În același an, utilizatorii TikTok susțineau că dioxidul de titan din tampoane prezintă un risc pentru sănătate, deși experții au demontat aceste afirmații ca fiind în mare parte înșelătoare.California a încercat, de asemenea, să interzică acest aditiv anul trecut, urmând exemplul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, o agenție a Uniunea Europeană care a implementat o interdicție asupra dioxidului de titan în alimente acum doi ani.
“Un element critic în luarea acestei decizii a fost că AESA nu a putut exclude preocupările legate de genotoxicitate după consumul de particule de dioxid de titan”, a declarat un reprezentant al agenției pentru Food & Wine. “După ingestia orală, absorbția particulelor de dioxid de titan este scăzută. Cu toate acestea, ele se pot acumula în corp.”
În SUA, însă, dioxidul de titan este considerat sigur pentru consum de către Food and Drug Administration (FDA), care reglementează cât de mult din acest aditiv poate fi utilizat în alimente, deși Environmental Defense Fund i-a cerut interzicerea. Conform FDA, organismele de reglementare din Marea Britanie și Canada nu sunt de acord cu concluziile AESA privind dioxidul de titan, susținând siguranța aditivului.
Ascuns sub denumirea de „colorant artificial”
“Când este consumat în limite reglementate, nu am nicio preocupare legată de utilizarea sau consumul dioxidului de titan de calitate alimentară”, a declarat Dr. Joe Zagorski, toxicolog la Michigan State University’s Center of Research on Ingredient Safety, pentru Food & Wine.
Dar dacă îți faci griji cu privire la consumul de dioxid de titan, află că este obligatoriu să fie listat pe etichete. Cu toate acestea adesea este ascuns sub denumiri precum „colorant artificial” sau „colorant adăugat” pe alimentele ambalate. Unii producători au început reducerea utilizării acestui aditiv.
Cel mai bun lucru pe care îl poți face, au adăugat experții, este să îți diversifici dieta. „Persoanele care variază alimentele și băuturile din dieta lor limitează consumul oricărui ingredient specific,” a spus Zagorski.
Am crezut ca prin aparitia acestui site G4Food.ro, vom avea parte de informatii cat de cat echilibrate si reale si nu de clasicile “hei-rupisme” si tik-tok-isme”!
M-am inselat!
Dar pentru ca sunt de specialitate, si lucrez in industrie de mai bine de 20 de ani, permiteti-mi sa va luminez! MANCAM, PE NAIBA, CREMA DE PROTECTIE SOLARA!!
1. Motivul pentru care dioxidul de titan a fost interzis la nivelul EU tine de manipularea produsului si riscurile asociate ((pulbere foarte fina, ce poate afecta in timp, caile respiratorii)) cu aceastea si nici decum cu consumul ingredientului/aditivului. In plus, exista la nivelul UE un proces de “anulare” a acestei interdictii: https://www.foodingredientsfirst.com/news/overturning-tio2-ban-eu-judges-annul-europes-titanium-dioxide-regulation.html
2. Dozajul ingredientului/aditivului (folosit ca si colorant (ALB), dar si ca agent de “cloudifier” in bauturile instant) este relativ mic, si nu are impact asupra sanatatii umane! Binenteles, atat timp cat nu este consumat in exces!!
OTRAVA ESTE DATA DE DOZA; NU DE SUBSTANTA IN SINE!
3. Anticipandu-se decizia EU, majoritatea producatorilor au scos de mult timp din produsele lor dioxidul de titan din retete. Nu cred ca va gasi cineva un produs alimentar, produs in EU, care sa contina dioxid de titan.
Poate ar fi mai bine ca inainte sa veniti cu titluri din astea alarmiste, sa mai consultati si profesionisti din domeniu si nu doar pe dna. nutritionist de serviciu cu informatii luate de pe fb! Ati avea mai multa credibilitate. Sau poate ca nu se doreste asta, pentru ca stim bine ca titlurile pompoase si alarmiste vand!