Lujerii de hamei, deși costă 1.000 de euro/kg, devin tot mai populari pe piața europeană

sparanghel, legume, hamei, bucatarie foto: beermaverick.com

În timp ce majoritatea legumelor reprezintă una dintre cele mai ieftine surse de hrană de pe Pământ, unele pot fi extrem de scumpe. Mai mult, conform analiștilor de la EastFruit, consumul de legume scumpe, care oferă calități nutriționale de superalimente și gust excelent, crește foarte rapid.

Dintre toate legumele de pe piață, mlădițele de hamei, cunoscute și sub numele de “sparanghel de hamei”, sunt probabil cele mai scumpe, ca orice alt produs de lux. De fapt, nu este deloc un sparanghel, dar seamănă cu lujerii de sparanghel. Ce este atât de special la mlădițele de hamei care îi determină pe oameni să plătească până la 1.000 de euro pe kg?

Mlădițele de hamei cresc la capătul plantelor de hamei (Humulus lupulus). Este aceeași plantă folosită în producția de bere. Hameiul nu este propriu-zis o legumă, însă, prin extensie poate fi introdusă în această categorie, dacă lujerii cruzi sunt utilizați ca atare în bucătărie. Aceste mici vârfuri verzi și albe seamănă cu tulpinile de sparanghel.

Ceea ce le face cu adevărat scumpe este faptul că nu poți planifica creșterea mlădițelor de hamei; ele apar complet spontan pe vițele de hamei. Aceste mlădițe de hamei sunt extrem de delicate – nu se păstrează bine și trebuie consumate imediat după recoltare, deoarece prospețimea este cheia pentru gustul acestui produs scump.

Mlădițele de hamei crude au un gust amar și astringent, dar nu sunt consumate proaspete. Odată gătite, gustul lor este asemănător cu cel al verzei  kale, cu aromă de nucă.

Mlădițele de hamei pot fi găsite pe plantele sălbatice de hamei în primăvară. Unele ferme de hamei culeg mlădițe de hamei și fac bani buni din vânzarea lor. Unii agricultori, simțind creșterea cererii, plantează hamei pentru a culege lujerii în primăvară.

Acești lujeri sunt gătiți la fel ca sparanghelul obișnuit. Partea inferioară mai dură trebuie tăiată și mlădițele trebuie să fie bine clătite înainte de fierbere. Consumatorii le călesc în unt cu sare și suc de lămâie. Gustul delicat al lor se potrivește bine cu cartofii, peștele sau puiul.

Mlădițele de hamei nu sunt doar delicioase, ci și pline de nutrienți și oferă multe beneficii pentru sănătate. Ele au un profil nutrițional divers, inclusiv fibre, vitamine și minerale. De asemenea, sunt bogate în antioxidanți și posedă proprietăți antiinflamatorii care pot susține sănătatea. În plus, compușii din hamei, cum ar fi xanthohumolul, pot oferi relaxare și ajută la îmbunătățirea calității somnului.

Belgia și Olanda sunt țările care apreciază cel mai mult mlădițele de hamei. Clienții sunt dispuși să plătească până la 1.000 de euro pe kilogram pentru această delicatesă asemănătoare cu vița de vie. Cu toate acestea, devine tot mai populară și în alte țări.

În concluzie, mlădițele de hamei sunt un produs vegetal rar, apreciată pentru gustul și proprietățile sale pentru sănătate. Indiferent dacă sunt culese sălbatic sau cultivate, oferă o aventură culinară demnă de explorat! Poate cultivarea mlădițelor de hamei ar putea fi și o afacere profitabilă pentru micii fermieri. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *