„Practic toată roada este pierdută”/ Livezile din nordul Republicii Moldova, devastate de înghețurile din aprilie

Înghețurile din luna aprilie au afectat grav livezile din Republica Moldova Eugeniu Șveț, pomicultor / Sursa foto: TVN

Înghețurile din luna aprilie au compromis grav culturile pomicole din nordul Republicii Moldova, provocând pierderi majore pentru agricultori. Printre cei mai afectați se numără Eugeniu Șveț, pomicultor din satul Sadovoe, municipiul Bălți, care deține 15 hectare de livadă. Potrivit acestuia, anul 2025 se anunță cel mai dificil din cariera sa, relatează Ziar.md.

„În acest an este ca niciodată, practic toată roada este pierdută, toate culturile, cred că în afară de mere și pere, dar și ele au avut de suferit, pentru că fructul încă se formează, se va vedea peste 2-3 săptămâni cum se va forma ce a mai rămas după înghețuri. Piersicul a fost afectat în proporție de 98%, cireșele – în aceeași proporție, vișina – la fel este sub întrebare, foarte mult a avut de suferit”, a declarat Eugeniu Șveț pentru TVN.

„Problema nu este atât în înghețuri, cât că în februarie s-a încălzit brusc și perioada vegetativă a început mai devreme decât în alți ani”

Pe lângă pierderile de recoltă, agricultorii trebuie să continue lucrările din livezi, în ciuda lipsei veniturilor. „În aceste livezi trebuie de continuat lucrul, trebuie de prelucrat de insecte, stropire, investițiile continuă, dar venituri nu vom avea deloc, pe lângă aceasta sunt și creditele care au fost accesate pentru plantația acestor livezi, va fi greu. (…) Problema nu este atât în înghețuri, cât că în februarie s-a încălzit brusc și perioada vegetativă a început mai devreme decât în alți ani”, a explicat pomicultorul.

Situația este similară și în raionul Rîșcani, vecin cu satul Sadovoe. Conform autorităților locale, peste 40 de hectare de livezi au fost afectate. Înghețurile din perioada 4-11 aprilie au lovit în special piersicii, cireșii, vișinii și într-o măsură mai mică prunii. Ulterior, între 27 și 29 aprilie, temperaturile au scăzut din nou, până la -3°C, afectând și soiurile de măr.

„Sunt peste 50 de agenți economici care au fost afectați, dar comisiile lucrează în teritoriu. Ei solicită comisia, noi mergem în teritoriu, vedem care este situația și sunt cazuri pe care noi nu le actăm, adică le actăm până la 20%, le facem acte că ei într-adevăr au suferit. De obicei, ei nu beneficiază de subvenții, ajutoare de la stat. Fac actele astea pentru gospodărie, rămân la ei în gospodărie”, a precizat Virgiliu Chibzi, șeful secției Agricultură și Alimentație din cadrul Consiliului raional Rîșcani.

Conform meteorologilor, aceste înghețuri târzii reprezintă un fenomen rar, care apare în medie o dată la 20–40 de ani. Temperaturile negative s-au înregistrat inițial între 7 și 14 aprilie, iar apoi din nou în perioada 27–29 aprilie, punând în pericol nu doar recolta din acest an, ci și stabilitatea economică a numeroși agricultori din regiune.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *