Limitarea consumului de zahăr în primii doi ani de viaţă are beneficii durabile pentru inimă până la vârsta adultă, conform unui nou studiu, citat joi de DPA/PA Media, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Experţii au descoperit că oamenii prezintă un risc redus de a suferi de afecţiuni precum infarctul miocardic, insuficienţa cardiacă şi accidentul vascular cerebral dacă au consumat mai puţin zahăr în primii ani de viaţă şi dacă mamele lor au mâncat puţin zahăr în timpul sarcinii.
În cadrul studiului publicat în British Medical Journal (BMJ) cercetătorii au examinat date referitoare la raţionalizarea zahărului în timpul războiului, în Marea Britanie. Echipa a analizat date de la 63.433 de persoane din baza de date UK Biobank, născute între octombrie 1951 şi martie 1956, fără antecedente de boli cardiace.
Studiul a inclus 40.063 de persoane expuse raţionalizării zahărului, care a durat din 1940 până în 1953, dar şi 23.370 care nu au fost expuse la raţionalizare.
Au fost examinate dosarele medicale pentru cazuri de afecţiuni precum boli de inimă, infarct miocardic, insuficienţă cardiacă, aritmie, accident vascular cerebral şi deces din cauza acestor afecţiuni.
În comparaţie cu persoanele care nu au fost niciodată expuse raţionalizării, cele care au mâncat mai puţin zahăr în primii doi ani de viaţă şi ale cărora mame au avut restricţii în ceea ce priveşte zahărul în timpul sarcinii au avut un risc cu 20% mai mic de boli cardiace, cu 25% mai mic de infarct şi cu 26% mai mic de insuficienţă cardiacă, dar şi de fibrilaţie atrială (24%), de accident vascular cerebral (31%) şi de deces cardiovascular (27%).
A fost observată o legătură între expunerea mai îndelungată la raţionalizarea zahărului şi riscurile cardiace mai mici, parţial datorită reducerii pericolului de apariţie a diabetului şi a scăderii tensiunii arteriale.
De asemenea, aceste persoane au beneficiat de o perioadă mai mare fără probleme cardiace – până la doi ani şi jumătate – comparativ cu cele care nu au fost niciodată supuse unei astfel de raţionalizări.
În timpul raţionalizării, raţiile de zahăr pentru toată lumea, inclusiv pentru femeile însărcinate şi copii, erau limitate la mai puţin de 40 de grame pe zi, iar pentru copiii sub doi ani nu era prevăzută nicio cantitate de zahăr.
Echipa de cercetători, din care au făcut parte membri ai Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie din Hong Kong şi ai Facultăţii de Medicină din Boston, SUA, a concluzionat: “Primele 1.000 de zile după concepţie reprezintă o perioadă critică, în care nutriţia determină riscul cardiometabolic pe tot parcursul vieţii. Mulţi sugari şi copii mici consumă zaharuri adăugate în exces prin dieta maternă, formula (de lapte) şi alimentele solide introduse timpuriu… Restricţia de zahăr în primii ani de viaţă a fost asociată cu riscuri mai mici de (atac de cord), insuficienţă cardiacă, fibrilaţie atrială, accident vascular cerebral şi mortalitate cardiovasculară”.
