Vremea caldă și Paștele au influențat semnificativ coșul de cumpărături al românilor în aprilie 2025: Legumele au fost în top

Cum să faci economie la mâncare Foto: Freepik

Comportamentul de cumpărare al românilor a înregistrat o schimbare sezonieră semnificativă în aprilie, determinată de vremea mai caldă și de Paște, potrivit unei analize a platformei de retail media Footprints AI. Legumele proaspete au ocupat primul loc în coșurile de cumpărături, urmate îndeaproape de bere, carne de porc și băuturi carbogazoase, relatează Economedia.

Produsele de bază, precum apa, pâinea și lactatele, au rămas factorii determinanți ai achizițiilor.

Paștele a stimulat în mod special vânzările de ouă și carne de miel. În ansamblu, s-a înregistrat o creștere de 22% a vânzărilor de bere, produse proaspete și băuturi răcoritoare. Românii se reorientează către practic, rutină și descoperiri determinate de stilul de viață, ceea ce sugerează o schimbare structurală în modul și motivele pentru care fac cumpărături.

Evoluția categoriilor de produse

Sursa: Footprints AI

Categoriile în creștere au înregistrat creșteri spectaculoase, în special produsele de îngrijire solară (+612,50%), cadourile de sezon (+395,69%) și înghețata și deserturile (+173,93%).

Categoriile axate pe casă, precum textile și decorațiuni interioare, au înregistrat de asemenea o creștere. În schimb, carnea roșie, precum carnea de vită (-38,27%) și peștele (-17,43%), a înregistrat o scădere după Paște, iar salatele au înregistrat de asemenea o scădere (-42,78%).

Carnea preparată, cum ar fi cârnații, a înregistrat o creștere puternică (+43,85%).

Din punct de vedere demografic, familiile cu copii mici și persoanele singure mature au generat cea mai mare parte a cheltuielilor, în timp ce tinerii profesioniști și persoanele în vârstă care locuiesc singure au înregistrat o creștere, în special în categoriile de produse de conveniență și de impuls.

Grupul de vârstă 25-34 de ani a înregistrat cel mai mare volum de tranzacții, urmat de grupurile 45-54 și 35-44. Femeile au făcut 76,13% din tranzacții.

Momentul cumpărăturilor a fost crucial, cu cea mai mare valoare a vânzărilor concentrată în mijlocul săptămânii (miercuri până vineri), în special în intervalul de vârf 12:00-14:00. Un al doilea val a avut loc între 16:00 și 19:00.

Modelele de cumpărături din weekend s-au schimbat, activitatea de sâmbătă fiind concentrată în principal înainte de ora 14:00, iar duminica fiind mai calmă.

Cercetarea Footprints AI a fost realizată pe baza a peste 124 de milioane de tranzacții anonimizate efectuate în aprilie 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *