Idei de cină când vine toamna. Mix de legume gratinate în cuptor. Fără sosuri calorice, doar cu amestec de pesmet și brânză rasă

reteta de legume gratinate, legume gratinate, legume gratinate la cuptor, mix de legume la cuptor, garnitura de legume foto: g4food.ro

Dacă dăm drumul seara la cuptor pe când încă nu a pornit încălzirea în casă avem un dublu avantaj: căldură pentru corp și căldură și pentru suflet. Și asta pentru că o tavă cu legume gratinate urmând un procedeu dietetic poate fi cina ideală. Cine ține la asta, le poate asocia și o felie de brânză feta sau telemea și eventual un colț de pâine. Sau ca garnitură de legume ceva mai sofistică pe lângă o porție de carne. Dar chiar și fără sunt în sine un fel unic, pentru că în tavă se regăsesc și carbohidrați, și oarece proteine, și un strop de grăsimi. Pe lângă multe legume.

Ce legume putem amesteca în tavă?

Toamna fiind prin definiție anotimpul abundenței, alegerea firească din start sunt toate produsele de sezon: dovleci, praz, ciuperci, cartofi – aceastea pot fi oricând o bună bază de pornire și ne putem limita și la ele. Eu am mai adăugat și câteva buchețele de broccoli. Ar fi mers foarte bine și ardei sau vinete. Iar în loc de praz merge foarte bine și ceapa. Nu strică nici o roșie, două, strecurate în bucăți printre restul de legume, se vor carameliza ușor.

Mai jos explicația despre cum să le dăm un plus de aromă și textură crocantă, rumene la suprafață.

Ingrediente pentru 4 porții

300 g dovleac curățat de coajă și de semințe

2-3 cartofi medii

1 praz, doar partea albă (cea verde o folosim la supă)

200 g broccoli

200 g ciuperci champignon

opțional, ardei, vinete, fasole verde, roșii

sare, piper, oregano sau cimbru

pentru gratinare: ulei de măsline, 2-3 linguri de pesmet, 2-3 linguri de brânză uscată rasă, oricare

Procedeu

Etapa esențială este să condimentăm și aromatizăm bine legumele înainte să le dăm la cuptor.

Direct în tava antiaderentă pe care vrem să o folosim, tranferăm toate legumele și le stropim cu ulei, sare, piper, cimbru, pesmet și brânza rasă. Merge foarte bine un caș de oaie uscat, care e similar cu brânza pecorino italiană, sau parmezan sau ceva similar. Dar merge și cașcaval foarte bine, cu condiția să fie ras cât mai fin.

Secretul este să amalgamăm cât putem de bine toate legumele cu tot ce am adăugat în ele.

După ce am făcut asta, le dispunem în tavă cât mai întinse, fără să se suprapună una peste alta, într-un singur strat. Dacă sunt îngrămădite nu se obține efectul de gratinare, vor da senzația de legume fierte când le mâncăm.

Dacă nu avem o tavă antiaderentă, putem folosi orice tavă cu condiția să așezăm întâi în ea hartie de copt.

Se dă tava la cuptorul deja încălzit la 200 de grade, în timpul în care le pregătim. În funcție de tipul de cuptor, poate fi nevoie de circa 25-30 de minute.

Se servesc calde și se pot conserva la frigider. Iar o porție de legume gratinate poate fi și un prânz ideal la birou a doua zi, mai ales dacă le putem încălzi.

Notă: cine preferă, poate adăuga în momentul amalgamării și un strop de smântână sau sos bechamel sau unt, dar nu vor fi la fel de dietetice. De asemenea, se pot folosi și legume congelate, date direct la cuptor, fără decongelare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *