Legătura noastră cu mâncarea este una magică. Este cea mai longevivă relație pe care o putem avea pe parcursul vieții.
Cum ne simțim ne influențează alegerile alimentare, iar ceea ce punem pe masă ne influențează starea de spirit, emoțiile.
Legătura așadar este una puternică și biunivocă.
Ce se întâmplă în creierul tău când mănânci?
Creierul este „centrală de comandă” a emoțiilor. Dar știai că el folosește ceea ce mănânci drept combustibil?
Proteinele oferă aminoacizi esențiali (precursori ai serotoninei, dopaminei, GABA – neurotransmițători ai stării de bine).
Grăsimile sănătoase (omega-3 în special) susțin structura neuronilor și comunicarea între celule.
Glucidele complexe ajută la eliberarea treptată de energie și stabilizează dispoziția și modul în care ne raportăm la noi și la lumea din jur.
Fibrele și probioticele hrănesc flora intestinală – care, surpriză, produce până la 90% din serotonina din corp!
Așadar, o alimentație dezechilibrată poate însemna lipsă de materie primă pentru hormonii emoției. Rezultatul? Anxietate, iritabilitate, oboseală cronică, insomnii. De modul în care fluctuează glicemia noastră depinde și starea de bine. Fericirea dată de o ciocolată da, este una imensă dar de foarte scurtă durată. Dacă în afară de acea ciocolată tu mănânci cât de cât echilibrat, starea ta de bine o să se mențină relativ constantă. Dacă între o ciocolată mănânci o altă ciocolată atunci căderile de dispoziție vor fi agresive și greu de dus.
Ce tip de alimentație și obiceiuri alimentare ne destabilizează emoțional?
Zahărul rafinat și produsele ultra-procesate mâncate în exces, eventual în loc de mâncare.
Ne dau un boost rapid de energie și dopamină… urmat de o cădere bruscă. Glicemia fluctuează, iar noi trecem de la „pline de viață” la „mă simt oribil” în câteva ore.
Cafeaua în exces, pe stomacul gol
Activează axa stresului (cortizolul) și, fără echilibru alimentar, amplifică anxietatea și irascibilitatea. Mănâncă ceva lângă cafea, câțiva biscuiți fără zahăr sau cu puțin zahăr, o felie de chef sau o brioșă făcută în casă cu o zi înainte, dacă nu ai timp de un mic dejun mai divers.
Mesele sărite sau neregulate
Dezechilibrează glucoza din sânge, iar creierul, fără combustibil, intră în „mod supraviețuire”: devii impulsiv(ă), îți pierzi concentrarea, ești mereu tensionat(ă), starea de nervi este una continuă, faci față cu greu unor noi solicitări, nu mai suporți taskuri în plus la serviciu și ți se pare că ești cea mai oropsită persoană din lume.
Alimentația de tip fast food
Plină de sare, zahăr, aditivi, grăsimi animale și uleiuri încinse și fumegânde, delicioasă pe moment, dă un oarecare grad de dependență prin gustul sublim pe care îl are dar vine la pachet cu îngrășat foarte rapid și cu alte alegeri la fel de proaste, alcool, sucuri.
Este greu să apreciezi gustul unui măr sau al unei piersici după ce ai mâncat până și măslinele prăjite.
Cum ne ajută alimentația să avem o stare emoțională mai bună?
Totul pleacă de la formarea unor obiceiuri de care să te ții, de o rutină practic. Ca în orice alte aspecte ale vieții tale și mesele tale merită timpul tău.
-
Fă-ți un program regulat de mese.
Nu e musai să iei mesele la ore fixe dacă ai zile cu program diferit sau cu deplasări. Dar pentru fiecare situație există o soluție. Și dacă nu ai timp să stai să îți faci o omletă, poți lua în timp ce te îmbraci un iaurt și o banană să mănânci pe drum și să nu apelezi la covrigi sau la 3 cafele ca înlocuitor de mese. -
Învață să îți pregătești mesele
Nu vorbim de master chef sau să știi să gătești orice, dar o omletă, o friptură la cuptor, un pește cu legume, o salată cu ton sau o supă se învață foarte, foarte ușor și ies în general foarte bune ca gust. -
Învață-te să îți faci cumpărăturile săptămânale
Fie că le comanzi de pe o platformă, fie dai o fugă la un supermarket de lângă tine, să ai ce trebuie în frigider este o primă condiție ca să și mănânci corect. Altfel, alimentele de confort vor fi mereu disponibile, mereu la îndemână decât cele sănătoase ce presupun poate 10 minute în plus la preparat. -
Mănâncă în fiecare zi proteine și grăsimi bune
La fiecare masă este bine să incluzi nutrienții de mai sus. Fie că vorbim de ouă, iaurturi, pește, fructe de mare, carne de pasăre, nuci și semințe crude, ulei de măsline în salate, semințe de in în iaurtul de dimineață sau seara, sunt nutrienți care te hrănesc. Au și gust bun sau eventual poți adapta gustul ca să îți fie pe plac dar caută și găsește rețete valabile pentru tine. -
Hrănește-ți flora intestinală: alimente fermentate (iaurt, chefir, varză murată), fibre din legume și fructe.
-
Hidratează-te constant, nu doar când ți-e sete. Deshidratarea afectează clar gândirea și starea de spirit.
Când te simți moleșit este foarte probabil să fii deshidratat decât înfometat. Bea lichide care hidratează în defavoarea cafelei, mai ales pe caniculă. Evită excesul de alcool ca modalitate de a avea o stare psihică mai bună. Deshidratează, face foarte mult rău ficatului, pe măsură ce alcoolul este metabolizat te vei întoarce la starea joasă inițială. -
Dormi suficient. Este incredibil câte dezechilibre aduce în corp nesomnul.
De la hormonii de stres în exces, la inflamație generalizată, la poftă exagerată de dulce și făinos, la decizii luate impulsiv, la tulburarea tranzitului intestinal, la o lipsă de energie generalizată a corpului.
Este normal ca legătura noastră cu mâncarea să fie și una emoțională, nu numai fiziologică.
Ceea ce trebuie să conștientizăm încă o dată e că rolul preventiv al stilului sănătos de viață este unul crucial pentru sănătatea noastră și starea de bine. Ce hrănim în noi, asta avem, asta atragem.
Haideți să facem alegeri conștiente ca să ne fie bine și mâine, nu numai azi!