Le Présage: primul restaurant din Europa alimentat exclusiv cu energie de la soare s-a deschis de curând la Marsilia, în Franța. Localul are și grădină proprie

primul restaurant alimentat cu panouri solare Colaj G4Food

Soare e, panouri solare sau alte sisteme care îi captează energia există, dar viteza de reconversie a consumului din surse regenerabile este încă mică, acolo unde ritmul ar putea fi mult  mai accelerat. Un complex de factori la care concură cei obiectivi, costurile și birocrația, dar și cei subiectivi, rezistența la schimbare. Ar fi logic să vedem multe localuri în zonele însorite de la malul mării folosind curent din instalații solare, dar în realitate nu se verifică.

Însă s-a făcut un prim pas. S-a deschis de curând la Marsilia primul restaurant din Europa alimentat complet din energie de la soare, informează publicația italiană de specialitate reportergourmet.it. Este un prim pas cu mare încărcătură simbolică în direcția sustenabilității în sectorul HoReCa, motiv pentru care inclusiv primarul orașului, Marion Bareille, și un gastronom renumit, Guillaume Gomez, au ținut să fie prezenți la eveninent.

Un restaurant care se vrea un ecosistem

Și asta cu atât mai mult cu cât energia solară este doar ultima piesă dintr-un puzzle mai mare al sustenabilității, în care intră și purificarea apei folosite și reutilizarea resturilor organice. Sistemul integrat este pregătit să pornească la capacitate totală în toamna acestui an.  Echipa studiază încă, alături de un producător de electrodomestice, un cuptor cu consum de energie optimizat.

Proiectul aparție proprietarului localului, Pierre-André Aubert, gastronom din pasiune dar fost inginer aeronautic, care a decis să combine pasiunea cu profesia într-un moment în care sustenabilitatea consumului a devenit o temă de prim plan.

Până la utilizarea exclusivă a energiei solare, practicile de zi cu zi pe care le adoptase în bucătărie erau tot în această direcție. Prima, utilizarea ingredientelor „locale, de sezon și cât mai biologice posibil”, provenite din grădina internă a restaurantului, care are o suprafață de 2720 de metri pătrați. Apoi, reducerea risipei alimentare și adoptarea unor tehnici de gătit care minimizează exploatarea resurselor naturale.

Energia este captată de două mari parabole pe care sunt montate oglinzi care captează energia, ca niște farfurii uriașe, pe care o direcționează apoi către aragazele electrice din bucătărie. Este un sistem clasic de bucătărie solară practicat deja dar nu la scară așa mare. Dacă plouă și nu e soare, sunt pregătite să intre în acțiune resursele de biogaz produs din deșeurile organice care se produc în restaurant.

Pe lângă aceste sisteme, mai există și un sistem de fitopurificare destinat reutilizării apelor uzate. Clădirea în sine este realizată din ciment în cantitate minimă, restul fiind cânepă și lemn, materiale cu un impact foarte redus asupra mediului.

Arhitectura gândită să absoabă sau să redea căldura

„Acoperișul este conceput astfel încât, atunci când este cald, razele solare să nu pătrundă în interior, evitând astfel apariția fenomenelor de supraîncălzire în lunile de vară. Un perete situat în spatele ferestrelor mari este realizat parțial din pământ recuperat de pe șantier și servește la stocarea căldurii. Poziționarea a fost gândită special pentru acest scop, la fel ca și pereții din ciment și cânepă. În timpul iernii va fi suficientă căldură, iar vara va fi suficient de răcoare”, explică Benjamin Leroy, responsabilul financiar al restaurantului.

„Ceea ce echipa Le Présage a creat este extraordinar și foarte important. Este demonstrația faptului că se pot convergența energiile regenerabile, mâncarea sănătoasă și utilizarea responsabilă a resurselor locale pentru a crea o activitate solidă”, explică Rob Hopkins, fondatorul mișcării globale a orașelor în tranziție, prezent și el la eveniment.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *