Kale, leguma cu mai mult calciu decât laptele și mai mult fier decât carnea de vită/ Ar trebui să o incluzi în meniul tău, mai ales dacă ții o dietă vegană/ Două rețete simple în care varza kale este vedetă

kale Sursa foto: Pexels

Specialiștii în nutriție spun că ar trebui să consumăm alimente de sezon. Pe lângă faptul că ajută la reducerea impactului asupra mediului și economisim bani, consumul de fructe și legume de sezon ne asigură că le mâncăm în momentul lor optim de consum, adică cu cel mai bun gust.

În spiritul acestor teorii, în acest moment al anului, există o legumă care ar trebui să fie inclusă în dietă: kale. Așa cum explică Almudena Peña, co-fondatoarea unui magazin ecologic de fructe și legume, pentru ABC, această legumă este plantată din iulie până în septembrie și începe să fie recoltată în jurul lunii noiembrie, cel puțin în tările mediteraneene.

„(În Spania) Cultivăm varianta verde și varianta roșie, care, deși au un gust similar, frunzele din varianta verde sunt puțin mai groase, mai dure și mai crețe decât cele din varianta roșie, care sunt ușor mai netede. Dar ambele sunt delicioase”, povestește ea. Varianta roșie, mai puțin comună, are un tulpină de culoare roșu/mov care lasă o culoare frumoasă pe farfurie, mai ales atunci când este folosită în salate. Kale se recoltează, în Spania, „până în martie aproximativ, în funcție de cum evoluează temperaturile”, spune această directoare de magazin.

Dar ce este kale?

O legumă specifică sezonului rece, care rezistă bine la ploaie.

De ce ar trebui să consumăm kale

Pe lângă faptul că este o sursă excelentă de fibre, kale este bogată în vitamine și minerale esențiale pentru o dietă echilibrată. Printre vitaminele sale se numără vitamina K, betacarotenul, acidul folic și vitamina B6. Totuși, ceea ce face ca acest aliment să fie unul deosebit este aportul său extraordinar de minerale, în special calciu și fier.

„Conține mai mult calciu decât laptele de vacă și mai mult fier decât carnea de vită, ceea ce îl face o opțiune ideală pentru a suplimenta alimentația celor care caută alternative vegetale extrem de nutritive. Aceste calități fac din kale un ingredient indispensabil pe masa celor care pun accent pe o alimentație sănătoasă și echilibrată. Prin urmare, kale este o opțiune foarte bună pentru persoanele care urmează o dietă vegană.”

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Nu trebuie totuși să abuzezi de acest „superaliment”/ Contraindicații

Varza kale nu prezintă riscuri dacă este inclusă într-o dietă echilibrată și consumată cu moderație. Totuși, ca orice aliment care devine popular ca „superaliment”, poate fi supus nu doar utilizării, ci și abuzului, ceea ce poate duce la unele probleme de sănătate, cum ar fi interferența cu funcția tiroidiană. Din cauza conținutului său de vitamina K, persoanele care iau Sintrom trebuie să fie precauți.

De asemenea, din cauza conținutului ridicat de vitamina K, nu se recomandă consumul de kale persoanelor aflate în tratamente cu anticoagulante orale.

Cum se fierbe varza kale

Trebuie să urmărești cu atenție fierberea kale pentru că, dacă se fierbe prea mult, își pierde culoarea și gustul. Este important să o scoți de pe foc când a devenit verde intens, înainte să înceapă să-și piardă culoarea. În general, 3 minute de fierbere sunt suficiente pentru a o prepara corect, dar, dacă ai dubii, e mai bine să o scoți mai devreme decât mai târziu.

Două rețete simple în care poți pune în valoare varza kale

Supă de kale și broccoli

  • 300 de grame de kale
  • 3 căței de usturoi
  • 1 broccoli nu foarte mare
  • Ulei de măsline
  • Sare

Separă frunzele de tulpinile de kale. La broccoli, separă buchețelele de tulpini; dacă sunt prea mari, taie-le până când devin de mărimea potrivită pentru a le mânca dintr-o mușcătură; taie tulpinile în bucăți de 3-4 cm. Curăță cei 3 căței de usturoi și taie unul dintre ei în felii subțiri.

Pune într-o oală 1L de apă la fiert. Când începe să fiarbă, adaugă sare și adaugă tulpinile de kale și broccoli (nu buchetele!) și cei 2 căței de usturoi întregi (nu feliate). Fierbe la foc mare timp de 10 minute.

După 10 minute, adaugă frunzele de kale și fierbe-le 3-4 minute, nu mai mult.

Toarnă tot conținutul oalei (tulpini de kale și broccoli, frunze de kale, usturoi și apă de fierbere) într-un blender și mixează până când devine cât mai fin posibil. Ajustează gustul de sare, strecoară și rezervă.

Într-o tigaie la foc mediu/ mare, adaugă un strop de ulei de măsline și usturoiul feliat. Călește până când începe să se rumenească și adaugă buchețelele de broccoli. Sotează la foc mediu/ mare timp de 5 minute. Nu este nicio problemă dacă se rumenesc puțin. Îndepărtează de pe foc și pune-le de-o parte.

Într-un bol sau pe farfurii, servește supa de kale și adaugă în supă broccoli și usturoiul feliat.

Paste cu kale

  • 200 de grame de paste
  • 8 sau 10 frunze de kale
  • 4 căței de usturoi
  • Pesmet
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Sare

Într-o tigaie mică sau o cratiță pe foc mediu/ mare. Adaugă un strop de ulei, cât să acoperi fundul tigăii. Așteaptă 1 minut până se încinge și adaugă 2 linguri de pesmet. Amestecă pentru a evita să se ardă și prăjește-l până când capătă o culoare maro intens. Îndepărtează de pe foc.

Pune o oală cu apă la fiert și o altă oală (dacă nu ai, o tigaie mare și cât mai adâncă) pe foc mediu pentru a se încălzi.

În timp ce apa și oala se încălzesc, spală varza kale și separă frunzele de tulpini. Taie frunzele în bucăți mari de ¾ cm, iar tulpinile în felii de 0,5 cm. Curăță usturoiul și taie-l în felii mai groase, de 2 mm.

Când apa fierbe, adaugă sare și pune pastele la fiert. Cât pastele fierb, adaugă un strop generos de ulei de măsline în cealaltă oală (care va fi deja bine încinsă) pentru a acoperi fundul. Ridică focul la mediu/ mare și adaugă usturoiul. Călește-l până devine maro pe exterior, apoi adaugă kale. Amestecă, adaugă sare și pune un polonic din apa în care fierb pastele.

În acest moment, pastele și kale-ul se fierb simultan. Kale trebuie gătit cu puțină apă, doar cât să nu se ardă. Dacă observi că apa se evaporă, adaugă mai multă apă de la paste.

Când pastele au fiert aproximativ 5 minute, adaugă tulpinile de kale în oala cu paste. Când pastele sunt gata, păstrează puțină apă de fierbere, scurge-le împreună cu tulpinile și adaugă-le în oala cu kale. La foc mediu/ mare, amestecă bine timp de 1-2 minute. Dacă simți că amestecul este prea uscat, adaugă puțină apă de la paste.

Servește adăugând un strop de ulei de măsline virgin extra și presărând puțin pesmet deasupra fiecărei porții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *