Jucătoarea poloneză de tenis Iga Swiatek a câştigat sâmbătă turneul feminin de la Wimbledon/ Chiar dacă pare ciudat mâncarea sa preferată este o combinație de paste, iaurt și căpșuni/ În discursul său jucătoarea a amintit de acest preparat

paste cu capsuni si iaurt Colaj foto: G4Food

Sportivii mănâncă multe lucruri care ne par ciudate: Tom Brady are metoda sa TB12. Michael Phelps consuma aproximativ 10.000 de calorii zilnic în timpul antrenamentelor. Steaua WNBA Caitlin Clark visează la pui parmezan, paste și lapte cu ciocolată după un meci. Dar pentru una dintre cele mai bine clasate sportive din tenis, preferința sa este simplă: căpșuni și smântână.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Nu, nu căpșunile și smântâna asociate de mult timp cu Wimbledon, ci căpșuni și smântână peste – țineți-vă bine – paste. Potrivit jucătoarei de tenis Iga Świątek, makaron z truskawkami, așa cum se numește preparatul în țara sa natală, Polonia, este alegerea ei.

„Le mâncam când eram copil”, a spus ea într-un interviu de după meci săptămâna aceasta. „Sunt paste cu căpșuni – paste, căpșuni, puțin iaurt – pur și simplu minunate.” Răspunsul ei a fost întâmpinat cu exclamații audibile și murmure din partea publicului de la Wimbledon. „Ce ciudat”, a meditat intervievatorul.

Un clip video al interviului, postat pe contul oficial de TikTok al Wimbledon, a fost vizualizat de două milioane de ori și a adunat sute de comentarii. Unele erau sceptice: „Ce naiba mănâncă oamenii”, se citea într-un comentariu. Majoritatea comentatorilor, însă, au fost încântați să vadă un preparat polonez tradițional lăudat pe o scenă cu maximă audiență.

„Cea mai bună mâncare de vară poloneză făcută vreodată”, se arată într-un comentariu pe TikTok-ul Wimbledon. „Îmi amintește de copilărie”, se citea un altul. Mulți și-au amintit cum mâncau acest preparat la casa bunicii lor sau la prânzul de la școala primară. La celebrul Bar Prasowy din Varșovia, o porție de paste cu căpșuni costă 9 zloți, adică aproximativ 2,50 dolari.

„Este unul dintre acele preparate pe care fiecare copil polonez și le amintește”, a declarat Adriana Marczewska, o autoare poloneză de cărți de bucate și prezentatoare TV, într-un e-mail. „Pentru mine, ca bucătar și jurnalist culinar, este atât profund sentimental, cât și surprinzător de complet. Are toate elementele unui preparat perfect: carbohidrați, fructe, lactate, zahăr și o porție generoasă de nostalgie.” „Este gustul verii în Polonia”, a adăugat ea.

Căpșunile sunt la ele acasă în Polonia: țara este al doilea cel mai mare producător de fructe din Uniunea Europeană, un fapt care ar putea oferi o perspectivă asupra utilizării lor neașteptate. Dar polonezii nu sunt străini de combinația dintre fructele dulci și amidon.

„Conceptual, nu este departe de pierogi umplute cu afine”, a declarat Fabio Parasecoli, profesor de studii alimentare la Universitatea New York și cercetător la Institutul de Filosofie și Sociologie al Academiei Poloneze de Științe.

Pe lângă pierogi dulci umplute cu fructe, există și supă de fructe, sau zupa owocowa, unde fructe precum căpșunile sunt adesea fierte cu amidon de cartofi pentru a se îngroșa.

„Îi doresc mult noroc când va merge în Italia”, la următorul Open, a avertizat-o jucătorul italian de tenis Flavio Cobolli, în glumă, după ce a aflat despre preferința ei în materie de paste.

Jucătoarea poloneză de tenis Iga Swiatek a câştigat sâmbătă turneul feminin de la Wimbledon, după o victorie clară în faţa Amandei Anisimova, transmite News.ro.
Iga Swiatek (24 de ani, locul 4 WTA) nu a avut probleme în finala de la Wimbledon, câştigând în premieră trofeul londonez după o victorie scurtă în faţa americancei Amanda Anisimova (23 de ani, locul 12 WTA).. Swiatek s-a impus cu 6-0, 6-0, după numai 57 de minute de joc.
Ultima finală feminină care a înregistrat un asemenea scor, fără niciun game pierdut de învingătoare, s-a disputat în 1911.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *