Sportivii mănâncă multe lucruri care ne par ciudate: Tom Brady are metoda sa TB12. Michael Phelps consuma aproximativ 10.000 de calorii zilnic în timpul antrenamentelor. Steaua WNBA Caitlin Clark visează la pui parmezan, paste și lapte cu ciocolată după un meci. Dar pentru una dintre cele mai bine clasate sportive din tenis, preferința sa este simplă: căpșuni și smântână.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Nu, nu căpșunile și smântâna asociate de mult timp cu Wimbledon, ci căpșuni și smântână peste – țineți-vă bine – paste. Potrivit jucătoarei de tenis Iga Świątek, makaron z truskawkami, așa cum se numește preparatul în țara sa natală, Polonia, este alegerea ei.
„Le mâncam când eram copil”, a spus ea într-un interviu de după meci săptămâna aceasta. „Sunt paste cu căpșuni – paste, căpșuni, puțin iaurt – pur și simplu minunate.” Răspunsul ei a fost întâmpinat cu exclamații audibile și murmure din partea publicului de la Wimbledon. „Ce ciudat”, a meditat intervievatorul.
Un clip video al interviului, postat pe contul oficial de TikTok al Wimbledon, a fost vizualizat de două milioane de ori și a adunat sute de comentarii. Unele erau sceptice: „Ce naiba mănâncă oamenii”, se citea într-un comentariu. Majoritatea comentatorilor, însă, au fost încântați să vadă un preparat polonez tradițional lăudat pe o scenă cu maximă audiență.
„Cea mai bună mâncare de vară poloneză făcută vreodată”, se arată într-un comentariu pe TikTok-ul Wimbledon. „Îmi amintește de copilărie”, se citea un altul. Mulți și-au amintit cum mâncau acest preparat la casa bunicii lor sau la prânzul de la școala primară. La celebrul Bar Prasowy din Varșovia, o porție de paste cu căpșuni costă 9 zloți, adică aproximativ 2,50 dolari.
„Este unul dintre acele preparate pe care fiecare copil polonez și le amintește”, a declarat Adriana Marczewska, o autoare poloneză de cărți de bucate și prezentatoare TV, într-un e-mail. „Pentru mine, ca bucătar și jurnalist culinar, este atât profund sentimental, cât și surprinzător de complet. Are toate elementele unui preparat perfect: carbohidrați, fructe, lactate, zahăr și o porție generoasă de nostalgie.” „Este gustul verii în Polonia”, a adăugat ea.
Căpșunile sunt la ele acasă în Polonia: țara este al doilea cel mai mare producător de fructe din Uniunea Europeană, un fapt care ar putea oferi o perspectivă asupra utilizării lor neașteptate. Dar polonezii nu sunt străini de combinația dintre fructele dulci și amidon.
„Conceptual, nu este departe de pierogi umplute cu afine”, a declarat Fabio Parasecoli, profesor de studii alimentare la Universitatea New York și cercetător la Institutul de Filosofie și Sociologie al Academiei Poloneze de Științe.
Pe lângă pierogi dulci umplute cu fructe, există și supă de fructe, sau zupa owocowa, unde fructe precum căpșunile sunt adesea fierte cu amidon de cartofi pentru a se îngroșa.
„Îi doresc mult noroc când va merge în Italia”, la următorul Open, a avertizat-o jucătorul italian de tenis Flavio Cobolli, în glumă, după ce a aflat despre preferința ei în materie de paste.