Cine încearcă pentru prima dată jalapeño poppers remarcă imediat contrastul dintre exteriorul crocant și umplutura cremoasă, urmată de iuțeala caracteristică. E vorba de celebra varietate de ardei jalapeño, mici, verzi și picanți dar nu foarte tare, trecuți prin pesmet și prăjiți, după ce sunt umpluți cu o compoziție de cremă de brânză.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
O adevărată plăcere pentru papilele gustative, amuse bouche, cum se spune în jargonul gastronomic internațional. Dar în spate se află o poveste care îmbină bucătăria mexicană, Tex-Mex, cu conceptul de finger food-ului. Un fapt e cert: popularitatea jalapeño popper este în creștere.
Un ardei iute transformat în finger food
Potrivit gamberorosso.it, ardeii jalapeño umpluți și prăjiți apar ca versiune fast food a tradiției mexicane la începutul anilor ’70 în Texas, dar evoluția către forma contemporană a jalapeño popper începe în anii ’80. Numele oficial a fost înregistrat ca marcă comercială în 1992 de către compania americană Anchor Food Products, însă apărea deja în meniurile barurilor și restaurantelor cel puțin din deceniul precedent. Până la mijlocul anilor ’90, lanțuri precum Applebee’s și TGI Friday’s l-au introdus permanent în meniuri, transformându-l într-o parte a culturii culinare pop americane.
Cum se prepară jalapeño poppers
Se prepară foarte simplu și este o idee de încercat acasă: ardeii jalapeño se umplu cu brânză cremoasă, adesea Philadelphia sau cheddar, se dau prin pesmet sau preparatul special pentru textură crocantă Panko și se prăjesc în baie de ulei.
Se lasă codița atașată, care devine „mâner” pentru a-i savura dintr-o singură mușcătură. Uneori, umplutura este îmbogățită cu mici adaousuri de bacon și diverse condimente. Rezultatul este o combinație neobișnuită, dar irezistibilă, de iuțe și cremos, completat de învelișul crocant.
Cât despre modul de servire, jalapeño poppers sunt adesea însoțiți de sosuri care să le atenueze din caracterul iute: aioli cu usturoi, sos queso – sos mexican de brânză sau clasicul sos ranch texan. Unele rețete prevăd chiar adăugarea acestui sos direct în umplutură.
Record de Guiness Book
Așa cum se întâmplă frecvent în Statele Unite, jalapeño poppers au dat naștere și unor competiții de tip Guinness. În 2006 au avut loc primele concursuri oficiale de viteză și cantitate consumată, în cadrul manifestării anuale Texas State Fair. De atunci, tentativele de record s-au înmulțit: zeci de poppers consumați în câteva minute, cu cronometre, juriu și premii în bani.
Conform Major League Eating -organizație care promovează competiții profesionale de mâncat rapid, în 2006 Joey Chestnut a stabilit un prim record consumând 118 jalapeño poppers în 10 minute, la un concurs organizat la Universitatea din Arizona.
În 2011, un alt competitor american, Jon „Super Squibb”, a stabilit un nou record, înghițind peste 60 de poppers în mai puțin de zece minute. Aceste întreceri transformă o simplă gustare finger food într-un spectacol, confirmând popularitatea acestui preparat, intrat în imaginarul pop american.