VIDEO | Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA: Din tot ce înseamnă dotări și organizare în HoReCa putem face un brand de țară. Acest sector poate fi cartea de vizită a României

Conferința HORA Sursa foto: HORA

Sectorul HoReCa din România a făcut față mai ușor tranziției către reglementările europene privind siguranța alimentelor, comparativ cu industria de procesare, a declarat Ioan Oleleu, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în cadrul unei conferințe organizate marți de HORA – Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România.

„Noi moștenim în domeniul siguranței alimentelor un sistem care a fost foarte bine pus la punct. Cred că am avut cea mai bună lege la nivel european – Legea 60/1974. Dacă cineva își dorește astăzi să deschidă un restaurant și nu întreabă un specialist ce dotări minime sunt necesare, ce spații sunt obligatorii, e o problemă. Legea 60/1974 a pornit de la experiența acumulată în domeniul siguranței alimentelor și a fost o bază solidă chiar și în contextul noilor reglementări europene”, a afirmat Oleleu.

Potrivit acestuia, adaptarea la legislația comunitară a fost o provocare, însă unitățile din HoReCa au avut un avantaj. „Partea de HoReCa a trecut mai ușor prin această provocare decât industria de procesare, pentru că, în România, existau deja unități model, moderne, care respectau fluxurile și regulile esențiale. Aceste modele continuă să funcționeze și astăzi cu succes, la nivel național”, a mai spus reprezentantul ANSVSA.

Oleleu a subliniat că trebuie valorificată și promovată experiența acumulată în domeniu. De aceea, acest sector ar trebui transformat într-un brand de țară.

„Din tot ce înseamnă dotări și organizare în HoReCa putem face o carte de vizită a țării. Trebuie să ne mândrim cu acest lucru și să le mulțumim operatorilor economici care au înțeles necesitatea investițiilor și importanța conformării la standarde”, a conchis el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *