ANALIZĂ | Invazia tăcută a animalelor sălbatice: Când urșii coboară în sate și mistreții distrug culturile / Cum facem să păstrăm echilibrul între conservarea faunei pădurilor și agricultură

paduri risc raport FAO insecuritatea alimentara biodiversitate foto: pexels.com

De multă vreme se vorbește și se acționează pentru protejarea mediului înconjurător, a speciilor de plante și animale care alcătuiesc zestrea noastră naturală.

Cu câțiva ani în urmă, ursul brun carpatin se afla pe lista animalelor pe cale de dispariție, motiv pentru care a devenit protejat prin lege. Vânarea acestuia a fost strict reglementată.

Din păcate, nu același lucru s-a întâmplat și cu pădurile. Exploatarea masivă a lemnului, dezvoltarea unor zone urbane și rurale, investițiile în amenajări turistice au avut ca efect secundar înmulțirea animalelor, dar într-un areal considerabil redus. Consecința? Animalele au început să-și caute hrana în zonele mărginașe ale așezărilor umane. Mai întâi cu timiditate, apoi cu îndrăzneală și în număr din ce în ce mai mare.

Dincolo de incidentele cu turiștii inconștienți care vor un selfie cu ursoaica și puii ei, rămân gospodăriile și exploatațiile agricole de la marginile localităților, atacate frecvent de aceste animale în căutare de mâncare, în special iarna. Doar în județul Harghita, anul trecut, s-a vorbit despre 300 de evaluări de pagube în ferme și 500 de hectare de lanuri de porumb afectate.

În cele mai multe cazuri, urșii sunt monitorizați și îndepărtați din zonă prin diverse mijloace. Uneori, însă, pericolul este atât de mare, încât nu există altă soluție decât împușcarea.

Porcul mistreț dă bătăi de cap producătorilor agricoli spanioli

Cu o situație oarecum similară se confruntă și spaniolii, în special cu mistreții. Situația s-a înrăutățit în timpul pandemiei, când, în timpul carantinei, animalele puteau fi văzute plimbându-se liniștite chiar și pe cunoscuta La Rambla din Barcelona.

Există localități, mai ales în zonele de deal și de munte, unde, pe întuneric, trebuie să conduci prudent pentru a evita incidentele neplăcute cu animalele.

Cea mai mare problemă, însă, rămâne cea a culturilor agricole.

Asociația Valenciană a Agricultorilor (AVA-ASAJA) a depus o moțiune în peste 300 de primării din Comunitatea Valenciană, declarate de către administrație ca fiind afectate de suprapopularea mistreților, cu scopul de a pune în aplicare măsuri urgente pentru controlul creșterii excesive a faunei sălbatice.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Organizația agricolă propune ca administrațiile locale să profite de ajutoarele prevăzute într-un nou ordin al Consilieriei pentru Mediu, Infrastructură și Teritoriu, pentru a reduce pagubele provocate de excesul de animale sălbatice în agricultură. Această situație sporește și riscurile de pe șosele, distrugerile din zonele urbane și reprezintă o amenințare sanitară prin posibila transmitere de boli către animale. Situația este deosebit de îngrijorătoare în zonele în care vânătoarea sportivă nu poate fi aplicată eficient, cum ar fi terenurile agricole apropiate de cartiere rezidențiale, locuințe izolate sau parcele fără un responsabil de vânătoare desemnat.

Așa cum se arată în moțiunea AVA-ASAJA, noul cadru legislativ al Generalitat (guvernul comunității autonome Valencia) oferă o oportunitate ca municipalitățile să acționeze mai hotărât și să colaboreze cu administrația pentru controlul nu doar al mistreților, ci și al altor specii de faună sălbatică ce provoacă pierderi sectorului agricol. De asemenea, moțiunea prevede solicitarea către Guvernul central de a îmbunătăți asigurările agricole pentru a acoperi pagubele provocate de fauna sălbatică și transmiterea acestei inițiative către administrațiile competente.

În Valencia s-au luat măsuri legislative

Ordinul 4/2025 din 14 martie, emis de Consilieria pentru Mediu, stabilește baza legală pentru acordarea de ajutoare către primăriile din Comunitatea Valenciană, destinate facilitării controlului populației de mistreți în localitățile cu suprapopulare. Acesta include subvenții care pot acoperi până la 100% din costurile activităților de control prin tehnici de vânătoare autorizate, servicii de colectare a cadavrelor, precum și achiziția de materiale, cum ar fi capcane cu cuști sau containere, pentru a sprijini intervenția primăriilor în fața acestei probleme.

Președintele AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, subliniază: „De ani de zile avertizăm cu privire la creșterea necontrolată a acestor specii și la consecințele lor dezastruoase. Este momentul ca primăriile să se implice în această problemă. Acum au mai multe instrumente și resurse pentru a o face. Ori acționăm acum, ori vom continua să vedem cum această suprapopulație de mistreți ne distruge culturile, provoacă tot mai multe accidente și degradează mediul nostru rural.”

Potrivit estimărilor AVA-ASAJA, pierderile cauzate de fauna sălbatică în anul 2024 au depășit 50 de milioane de euro în agricultura valenciană, confirmând astfel tendința de creștere din ultimii ani.

O atitudine prudentă și rațională este esențială

Revenind pe plaiurile mioritice, autoritățile avertizează că este la fel de periculos să încerci să pozezi animalul sau să intervii pe cont propriu pentru protejarea gospodăriei ori a exploatației agricole.

„Îndemnăm pe toată lumea, imediat ce vede un animal, respectiv un urs, să sune la numărul de urgenţă 112, să nu intervină în niciun fel, să oprească combina (de recoltare – n.red.) și să aștepte autoritățile, să venim noi la fața locului, fiindcă noi suntem împuterniciți să intervenim în caz de nevoie chiar și pe extravilan”, a declarat Bors Bela, viceprimarul orașului Miercurea Ciuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *