Spania a fost lovită de ploi torențiale care au devastat mii de hectare de teren agricol, lăsând în urmă cel puțin 202 morți, zeci de mașini îngropate în nămol și infrastructuri distruse. Cele mai afectate zone includ orașele Valencia, Murcia și multe regiuni din Andaluzia. În orașul Chiva, situat în apropiere de Valencia, au căzut peste 400 de litri de apă pe metru pătrat în doar patru ore, conform Agrarheute.
Asociația agricultorilor din regiunea Valencia (AVA-ASAJA) a exprimat condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața în urma inundațiilor. Aceștia au subliniat că „pe lângă pagubele personale și economice din zonele urbane și infrastructurile de comunicație, agricultura suferă pierderi catastrofale cu consecințe imprevizibile din cauza ploilor torențiale, grindinei și vântului, uneori sub formă de tornade”. AVA-ASAJA a adăugat că este prea devreme pentru a evalua impactul economic final asupra agriculturii și creșterii animalelor, dar estimează pierderi de mii de hectare de teren agricol.
Intensitatea inundațiilor a dus la smulgerea a mii de araci cu viță de vie și la distrugerea altor culturi, afectând agricultorii tocmai după ce au traversat unul dintre cei mai secetoși ani din istorie. Conform guvernului andaluz, vremea nefavorabilă a afectat mai mult de 4.200 de hectare de teren în Almeria. Impactul nu se limitează la culturi: drumurile, terenurile agricole și infrastructura agricolă, inclusiv zidurile, digurile, sistemele de irigație, grajdurile și serele, au fost spulberate sau distruse.
Agricultorii din Spania se confruntă deja cu provocări severe din cauza vremii. La sfârșitul lunii iunie, o furtună a afectat zona Valtuille de Abajo, distrugând până la 600 de hectare de viță de vie din Bierzo cu grindină de dimensiunea unei mingi de golf. În septembrie, ploi torențiale au întârziat culesul strugurilor în Rioja, pe fondul temerilor legate de umiditate. Totodată, la începutul anului 2024, rezervoarele de apă din Andaluzia erau doar 21% pline, iar seceta părea că va continua să afecteze sudul Spaniei.
Meteorologii avertizează că extremele climatice sunt două fețe ale aceleași monede, iar schimbările climatice contribuie la temperaturi mai ridicate și perioade prelungite fără precipitații în regiunea mediteraneană. O cercetare realizată de Universitatea Politècnica de Catalunya (UPC) din Barcelona sugerează că Spania se transformă treptat într-un deșert. În ultimii 50 de ani, vara s-a extins cu o medie de 36 de zile, iar prognozele indică o posibilă scădere a precipitațiilor cu până la 20% până în 2050, ceea ce ar putea transforma climatul Spaniei din unul mediteranean într-unul de tip stepă sau chiar deșert. Aceste inundații extreme sunt parte din acest peisaj; marea Mediterană este în prezent extrem de caldă, evaporând o cantitate neobișnuit de mare de apă, care trebuie să revină în atmosferă sub formă de precipitații.