Chef Iman Abushov Jr. s-a mutat în România în urmă cu 14 ani, vorbește perfect românește, dar nu pierde nicio ocazie să își reprezinte gastronomia din țara natală – Azerbaijan. L-am întâlnit în Bănie, în timpul lansării proiectului Craiova, capitală gastronomică est-europeană, unde, în cadrul unor demo-cookinguri alături de mulți alți bucătari de alte naționalități, a gătit preparate azere pentru public și a reprezentat restaurantul Iberico din Craiova, local care promovează printr-un meniu special bucătăria din Azerbaijan. În proiectul mai sus amintit, 11 restaurante din municipiu gătesc mâncăruri tradiționale din 11 țări central și est-europene.
G4Food: În primul rând, cum ai ajuns în România, dar și în bucătărie?
Chef Iman Abushov Jr.: În România am ajuns în 2010 la facultate. Am terminat Facultatea de Drept, iar pasiunea pentru bucătărie o am de mult timp, din copilărie chiar, dar era un foc ce mocnea în interior și a „răbufnit” în momentul în care am ajuns în România.
G4Food: Am înțeles că ai avut un restaurant la Galați?
Chef Iman Abushov Jr.: Restaurant este mult spus. A fost o „colaborare” provenită din partea unei anumite persoane. Era vorba de un fast-food oriental, însă principiile mele nu s-au aliniat cu locația respectivă, de altfel nici cu orașul.
„Bucătăria azeră se remarcă prin utilizarea generoasă a condimentelor (șofran, sumac) și a ierburilor proaspete (mărar, coriandru)”
G4Food: Cum ți s-a părut proiectul Craiova, capitală gastronomică est-europeană?
Chef Iman Abushov Jr.: Proiectul a fost unul de succes, întrucât a reprezentat oportunitatea perfectă pentru a prezenta bucătăria azeră, dar și restul bucătăriilor. Astfel de evenimente sunt benefice pentru noi toți. Este o situație win-win: noi, ca bucătari, câștigăm prin faptul că vă delectăm cu niște gusturi unice, iar acesta este cel mai mare câștig.
G4Food: Cum ai defini bucătăria azeră și prin ce se deosebește ea? Ce particularități importante există în gastronomia voastră?
Chef Iman Abushov Jr.: Bucătăria azeră se remarcă prin utilizarea generoasă a condimentelor (șofran, sumac) și a ierburilor proaspete (mărar, coriandru). Preparatul național este plovul, un pilaf de orez cu diverse combinații de carne, fructe uscate și condimente. Supa joacă un rol central, cu rețete precum düşbere (găluște în bulion) sau piti (supă de miel cu năut). Carnea (miel, vită) și kebaburile sunt omniprezente, iar pâinea coaptă tradițional este indispensabilă. Deserturile, precum baklava și șekerbura, completează mesele festive, iar ceaiul negru este simbolul ospitalității. Bucătăria reflectă influențe persane, turcești și caucaziene, punând accent pe generozitate și arome complexe.
G4Food: Care sunt principalele feluri de mâncare naționale?
Chef Iman Abushov Jr.: După cum am menționat și mai sus, plovul reprezintă mândria națională. Alte mâncăruri naționale ar fi: Dolma (sărmăluțe în vița de vie, umplute cu miel sau vită), Kebab (bucăți de carne de vită, oaie, coaste de miel făcute pe grătar astfel încât să rămână suculente, înfășurate în lipia atent pregătită în cuptorul nostru tradițional Təndir/Tandar), Mangal salad (salată compusă din legume proaspete, înfipte în țepușe speciale, care mai apoi sunt așezate pe grătar; ele neatingând grătarul de fapt). Despre mâncăruri naționale aș putea să vorbesc până când vi se face gura apă.
Dolma, înscrise în patrimoniul UNESCO
G4Food: Există diferențe regionale semnificative?
Chef Iman Abushov Jr.: Da, fiecare zonă este renumită pentru un anumit preparat. Un exemplu ar fi orașul Goychay, care este proclamat a fi „Capitala Rodiilor”. Noi avem și un festival numit „Festivalul Rodiei”, care simbolizează bogăția și fertilitatea. Ne mândrim cu faptul că avem cele mai gustoase și mai dulci rodii, pe care vă invit să le încercați.
G4Food: Ce nu ar trebui să ratăm, într-o vizită în Baku, din punct de vedere gastronomic?
Chef Iman Abushov Jr.: Nu ar trebui să ratați nimic din punct de vedere gastronomic, iar această întrebare mă face să mă duc direct cu gândul la mesele de acasă. Vă las câteva preparate pe care insist să le serviți în vizitele în Baku, și anume: Plov, Dușbere, Kebab, Dolma, peștele de la Marea Caspică, Gutab, Piti, Sosul Narsharab și să nu uit de ceaiul negru specific servit cu dulceață.
G4Food: În 2017, Azerbaidjan a înscris „Dolma making and sharing tradition, a marker of cultural identity – Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity by UNESCO”. Ce reprezintă, de fapt, o astfel de acțiune și dacă poți detalia acest ceremonial?
Chef Iman Abushov Jr.: Înscrierea Dolma de către Azerbaidjan pe lista patrimoniului cultural UNESCO în 2017 a reprezentat o recunoaștere internațională a preparatului nostru ca parte esențială a identității noastre culturale. A contribuit la protejarea tradițiilor culinare azere, promovarea bucătăriei azere pe plan global, creșterea interesului turistic și evidențierea diversității regionale. Totodată, a fost un simbol al diplomației culturale, subliniind unicitatea metodei noastre de preparare a Dolma (sarmale).