ANPC a verificat, joi, un producător de conserve de carne din judeţul Ilfov, în urma unei reclamaţii, fiind găsite mai multe deficienţe. Zonele de lucru erau murdare, iar aparatura uzată. În plus, praful de pe agregate se răspândea în întreaga încăpere, inclusiv pe materia primă. În urma verificării a fost dispusă oprirea activităţii şi s-a dat amendă de 30.000 de lei, transmite News.ro.
„Operatorul economic desfăşoară activităţi de procesare/ producţie produse din carne, rezultând conserve din carne de vită şi din carne de porc. La momentul controlului au fost identificate spaţii şi secţii din cadrul unităţii care erau insalubre, fără a respecta minime condiţii de igienă”, a transmis ANPC, într-un comunicat de presă.
Spații insalubre, aparatură murdară și materie primă ținută în condiții neigienice
Printre neregulile constatate, comisarii au găsit: paviment deteriorat, pereţi neigienizati, faianţă desprinsă de pe perete, cu unele părți lipsă, agretate frigorifice pline de praf şi cu uzură excesivă, obiecte din componența spaţiilor pline de rugină.
„Zona de porţionare prezenţa o lipsa clară de igienă, regăsindu-se resturi alimentare în rigola de scurgere, aparatură uzată şi neigienizată după utilizarea zilnică. Nu se respectau normele de siguranţă alimentară în vigoare pe întreg spaţiul de producţie. Plafoanele din fiecare încăpere prezentau deteriorări şi exfolieri”, au mai constatat inspectorii de la Protecția Consumatorului.
Potrivit acestora, „în ceea ce priveşte materia prima folosită, această nu respectă normele de calitate din cauza spaţiilor insalubre în care se depozita”.
„Tot praful care exista pe agregatele frigorifice era împânzit în toată camera frigorifică şi ajungea direct pe produse. S-au prelevat sortimente atât din produsele finite (conserve) cât şi din materia primă regăsită în spaţiile insalubre pentru a determina calitatea acestora”, au precizat oficialii ANPC.
Pentru deficienţele constatate, operatorului economic i s-a dispus oprirea temporară a activităţii (OTPS) de până la 6 luni. Totodată, s-au aplicat sancţiuni în valoare de 30.000 lei. De asemenea, s-au făcut adrese către toate organele de control din domeniul alimentar pentru a adopta măsurile ce se impun unui astfel de operator economic.