Indiferent dacă ești un băutor obișnuit de ceai sau te bucuri, ocazional, de o ceașcă, pentru gust sau pentru a calma o durere în gât, există un lucru pe care, obligatoriu, trebuie să-l afli: potrivit eatingwell.com, există un ingredient ce trebuie pus în ceai pentru a stimula antioxidanții din el.
De la proprietățile antiinflamatorii, până la rolul său în stimularea digestiei, a sănătății intestinale și a sănătății cardio-metabolice, ceaiul are o mulțime de beneficii pentru organism, datorită antioxidanților pe care îi conține,
Antioxidanții sunt compuși care ajută la reducerea oxidării și inflamației în organism, prin eliminarea radicalilor liberi, care se pot acumula în timp și pot promova boala.
Ingredientul numărul 1 pe care trebuie să-l adaugi în ceaiul tău pentru a-i spori proprietățile date de antioxidanți
Ei bine, acest ingredient, pe care îl avem cu toții în bucătărie, este sucul de lămâie sau chiar felile de lămâie. Simpla adăugare a lămâiei în ceai îi sporește proprietățile antioxidante.
Cercetătorii au descoperit că adăugarea sucului de lămâie, dar și răcirea ceaiului, au crescut activitatea sa antioxidantă.
Cercetări anterioare au descoperit că adăugarea de acid ascorbic (cunoscut și sub numele de vitamina C, care este unul dintre cei doi acizi din sucul de lămâie) în ceaiurile verde și negru a ajutat, de asemenea, la stimularea antioxidanților.
Lămâia, conservant natural al antioxidanților din ceai
Oamenii au stors de multă vreme lămâie în ceai, fără să le spună cercetătorii. Cel mai probabil, initial, pentru gust. Ulterior, oamenii de știință au dovedit că adăugarea de lămâie în ceai poate face ca antioxidanții, precum catechinele, să fie mai stabili și mai capabili să fie absorbiți de corpul tău, spune dr. Patricia Bannan, autoarea cărții From Burnout to Balance și fondatoarea Wellness Intelligence.
În esență, lămâia acționează ca un conservant natural pentru antioxidanții ceaiului.
Cum acționează sucul de lămâie în ceai
Adăugarea sucului de lămâie în ceai este un lucru util în timpul procesului digestiv. „Catechinele sunt relativ instabile în mediile neacide, cum ar fi intestinul subțire. Atât vitamina C, cât și sucurile de citrice interacționează cu catechinele pentru a preveni degradarea lor. Adăugarea sucului de lămâie în ceaiul tău poate păstra o cantitate mare din acești compuși, oferind în același timp puțină vitamina C în dieta ta”, spune prof. dr. Taylor Wallace, de la Universitatea George Mason.
Sfaturi pentru a maximiza absorbția de antioxidanți din ceai
- Utilizează suc proaspăt de lămâie. Acesta conține cele mai ridicate niveluri de vitamina C.
- Monitorizează temperatura ceaiului. Menține temperatura ceaiului sub 70 de grade Celsius, pentru a păstra intacte atât antioxidanții, cât și vitamina C din lămâie.
- Adăugă lămâie după ce ceaiul s-a răcit. Adăugarea de lămâie după ce ceaiul s-a răcit va păstra mai bine antioxidanții din sucul de lămâie, astfel încât aceștia să își poată face treaba.
- Evită să adăugi lapte în ceai. Cercetările arată că adăugarea de lapte în ceai poate modifica capacitatea antioxidantă a ceaiului. Pentru a profita la maximum de beneficiile aduse organismului tău de o ceașcă de ceai, înlocuiește laptele cu lămâie.