Industria de măcinare a făinii din Marea Britanie este unul dintre cele mai productive sectoare ale economiei britanice, potrivit unui raport publicat recent. Această industrie produce 3,8 milioane de tone de făină pe an, respectiv 7 tone de făină în fiecare minut. Cifra este egală cu cea a producătorului Nestlé sau a producătorului de automobile Renault.
Marea Britanie are unele dintre cele mai moderne mori de făină din lume. În ultimul deceniu, peste 250 de milioane de lire sterline au fost investite în întreaga industrie, inclusiv în opt mori noi, potrivit UK Flour Millers. Industria este compusă din 32 de companii care operează 51 de mori, cele mai mari patru companii reprezentând 65% din producția de făină, a spus asociația.
Raportul privind impactul economic, realizat pentru UK Flour Millers de Policy Points, o companie de consultanță specializată, a arătat că valoarea economică adăugată brută per angajat este de 141.000 de lire sterline (175.000 de dolari) în industria de morărit din Marea Britanie, depășind sectoare precum producția și construcțiile și cu mult peste media de 64.000 de lire sterline pentru economia britanică.
Morile au luat avânt odată cu Revoluția industrială
Arta morăritului făinii a început cu milioane de ani în urmă, încă din Epoca Pietrei, când boabele de grâu erau măcinate doar cu pietre, înainte ca uneltele primitive de măcinat să fie dezvoltate. Dar englezii au știut să cultive și să șlefuiască această artă până când au adus-o la acest înalt nivel tehnologic din ziua de azi.
Progresul a fost lent, până când saltul tehnologic masiv al morilor acționate cu apă și apoi al morilor acționate cu aburi a permis producția în masă, în timpul Revoluției Industriale. Morile cu cilindru au fost introduse la sfârșitul anilor 1800, îmbunătățind eficiența și contribuind la satisfacerea cererii tot mai mari de pâine albă, prin măcinarea unor grâne mai dure, importate din țări precum Canada, Australia și India. Astăzi, cele mai moderne mori utilizează inteligență artificială și sisteme informatice pentru a produce sute de varietăți de făină pentru consumul zilnic.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Dintr-o tonă de făină se fac 1.800 de pâini
În prezent, industria de măcinare a făinii din Regatul Unit produce 3,8 milioane de tone de făină pe an. Aceasta înseamnă 73.100 de tone în fiecare săptămână, 10.500 de tone în fiecare zi, 430 de tone în fiecare oră și șapte tone în fiecare minut. O tonă de făină poate fi utilizată pentru a face 1.800 de pâini. Realizând această producție, morarii de făină stimulează activitatea economică, care începe cu o sămânță în pământ și se termină cu mâncare pe farfurie.
Operațiunile zilnice ale morarilor au un impact economic imediat. Banii sunt cheltuiți și investiți în funcționarea morilor, oamenii sunt angajați și plătiți, iar impozitele sunt plătite administrațiilor locale și naționale.
Această activitate a generat o cifră de afaceri estimată la 2,2 miliarde de lire sterline în 2024, cifră care este în conformitate cu vânzările din Regatul Unit ale gigantului Nestlé, producător de alimente, ale producătorului mondial de automobile Renault și ale firmei de avocatură Linklaters.
Industria furnizează venituri fiscale de 270 de milioane de lire sterline către trezorerie
Alte cifre reprezentative ale raportului includ faptul că măcinarea făinii din Marea Britanie:
- Generează o cifră de afaceri de 2 miliarde de lire sterline
- Creează 700 de milioane de lire sterline în valoare adăugată economiei
- Sprijină angajarea directă și indirectă a 9.000 de persoane
- Furnizează, direct și indirect, venituri fiscale de 270 de milioane de lire sterline trezoreriei.
„Concluziile acestui raport subliniază că aceasta este o industrie modernă, eficientă, bazată pe investiții continue în tehnologie, fie în mori noi, fie în adoptarea celei mai noi tehnologii în locații consacrate”, a declarat Gary Sharkey, președintele UK Flour Millers și directorul de achiziții al Hovis, o companie care produce făină, drojdie și pâine.
„Această investiție, aliată cu capacitatea noastră de a atrage volume substanțiale de grâu cultivat acasă, stă la baza securității alimentare britanice. Suntem o industrie care se concentrează și pe dezvoltarea continuă pentru viitor. Chiar săptămâna aceasta am dat startul celui mai recent program Advanced Milling Diploma pentru a dezvolta managerii de mori ai viitorului, am găzduit un seminar de cercetare și dezvoltare și ne-am concentrat pe sănătatea nutrițională prin campania Fibre February”, a mai spus el.
Daniel Zeichner, ministrul britanic al securității alimentare și afacerilor rurale, a descris industria de măcinare a făinii din Marea Britanie ca fiind „un activ-cheie, furnizând un ingredient esențial pentru dieta și nutriția națiunii noastre și nu este surprinzător faptul că acest raport arată că este unul dintre cele mai productive sectoare din țară”.