Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare ( ANIF ), filiala Brăila, a comunicat G4Food că a reluat, vineri, 19 iulie, furnizarea apei pentru irigații, la debite normale, prin Stația de Repompare Apă ( SRPA ) Spiru Haret. Fermierii contactați de noi au afirmat că debitul de apă a fost foarte scăzut, începând cu 25 iunie.
Cauza scăderii drastice a debitului de apă prin SRPA Spiru Haret, situată pe teritoriul județului Brăila, dar cu conexiuni cu ferme agricole situate și în județul Ialomița ( Amenajarea Ialomița – Călmățui ) a fost defectarea a două electromotoare de 5 Mw/oră, a răspuns ANIF, filiala Brăila, la o serie de întrebări trimise de G4Food.
ANIF, filiala Brăila, ne-a mai comunicat că SRPA Spiru Haret a fost cuprinsă în Programul Național de Investiții ( Programul Național pentru Reabilitarea Infrastructurii Principale de Irigații, aflat în administrarea statului român, n.m. ) 2016 – 2020. Au fost reabilitate în Faza I a programului respectiv ( Programul a avut III faze, n.m. ): 2 electropompe MVU 2002 și 2 electromotoare de 5 Mw/h.
Guvernul a demarat în 2022 un nou Program de reabilitare a infrastructurii principale de irigații, cu această ocazie, la SRPA Spiru Haret fiind reabilitate 2 electropompe MVU 2002.
SRPA Spiru Haret a fost vizitată în 7 martie 2024 de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. Din comunicatul publicat atunci pe site-ul madr.ro, rezultă că ”Stația SRPA Spiru Harte a fost proiectată să asigure apa necesară pentru irigarea unei suprafețe de 203.104 hectare de teren arabil, dintre care 137.000 ha se află pe raza judeţului Brăila și alimentează 3 amenajări de irigații: BH Călmățui, Ianca Surdila Greci și Grădiștea Făurei Jirlău.
Mai aflăm că lucrările de reabilitare sunt încă în desfășurare: ”Ministrul a verificat la fața locului stadiul lucrărilor de reabilitare și a susținut importanța menținerii unui ritm susținut, astfel încât obiectivul de investiții să fie finalizat la termenul prevăzut. În acest context, ministrul a subliniat că accelerarea investițiilor în infrastructura de irigații este esențială pentru asigurarea stabilității producțiilor agricole și o dezvoltare sustenabilă a agriculturii locale. Investiția are o valoare totală de 247.710.437 lei, iar termenul de finalizare a lucrărilor este 2026. În urma realizării lucrărilor de reabilitare, va putea fi irigată o suprafață de 20.670 ha. Toate stațiile de repompare vor fi dotate cu sisteme de automatizare, vor fi reabilitate două agregate de pompare, 27 de construcții hidrotehnice, precum și o rețea de canale de aducțiune și distribuție”.
După nici patru luni de la vizita ministerială, în plină secetă, două electromotoare au clacat și a fost nevoie de aproape o lună pentru ca defecțiunea, recunoscută de ANIF, filiala Brăila, să fie reparată.
Scăderea debitului apei pentru irigații, prin SRPA Spiru Haret, începând cu data de 25 iunie 2024, a fost resimțită la nivelul fermelor agricole deservite de stația respectivă.
Fermierii din zonă au reclamat presei agricole că, în plină secetă, nu beneficiază de apă pentru irigații, din cauza defecțiunii din stația de repompare.
Situația a fost semnalată și de președintele Forumului APPR, Theodor Ichim, în scrisoarea deschisă trimisă premierului Marcel Ciolacu, în data de 15 iulie:
”În privința irigațiilor, revenim la solicitările noastre legate de investiţii în infrastructura specifică mai ales în acele judeţe unde, în anul 2024, în condiţiile în care vorbim de secetă pedologică extremă de 5 ani încoace, fermierii nu au posibilitatea de a uda, deși au canale în proximitatea fermei lor, fiindcă acestea nu sunt funcționale. Ne referim la reabilitarea sistemelor de irigaţii, cum este cazul staţiilor de repompare, și menționăm, cu titlu de exemplu, disfuncționalitățile apărute anul acesta la stația SRPA Spiru Haret (jud. Brăila), care nu au permis fermierilor irigarea corespunzătoare și la timp”.
Unul dintre fermierii afectați, Silviu Mihai, vicepreședinte FAPPR, ale cărui terenuri agricole se află în apropierea comunei Scânteia, jud. Ialomița, a confirmat pentru G4Food, vineri, 19 iulie, că ”apa vine astăzi cu un debit mai mare. Ferma mea este pe treapta a III-a ( apa este pompată din Dunăre, prin stația plutitoare Stăncuța, și repompată mai sus, la o cotă de relief mai mare, de stația de la Spiru Haret, apoi de stația de repompare Lacu Rezi, n.m. ), dar la fermierii de pe treapta a V-a, apa încă nu a ajuns. Să sperăm că nu vor mai fi defecțiuni, ca acum. Eu am pierdut recolta de porumb de pe 70 de hectare. În rest, din cauză că debitul a fost mic, am pierderi de 20-30%, la porumb și la soia”.
Întrebat dacă va solicita despăgubiri din partea statului, fiindcă ANIF nu i-a furnizat apa necesară pentru irigații, timp de o lună, fermierul nu a precizat că va cere despăgubiri: ”Consider că a fost un accident”.
Fermierii din zona Scânteia, amenajarea pentru irigații Ialomița – Călmățui, sunt constituiți într-o Organizație de Utilizatori de Apă pentru Irigații ( OUAI ) așa cum cere legea, pentru a putea gestiona infrastructura secundară de irigații, care se află în continuarea infrastructurii principale, pentru a conduce apa la culturile agricole.
Fermierii au accesat fonduri europene de peste 6.000.000 de euro, pentru a reabilita infrastructura secundară, dar în lipsa apei furnizate de ANIF prin infrastructura principală ( de la Dunăre până aproape de ferme ) nu pot folosi echipamentele moderne de irigații achiziționate cu ajutorul banilor europeni.
Statul român furnizează apa în mod gratuit până la stațiile de punere sub presiune ( de unde apa este distribuită către culturile agricole ) și acoperă 50% din factura la electricitate, pe care fermierii trebuie să o plătească distribuitorului de energie electrică.
Energia electrică este necesară pentru a pune în funcțiune stațiile de punere sub presiune, gestionate de O.U.A.I-uri.