Cred că orice om care a ținut dietă sau care și-a propus să mănânce mai puțină pâine s-a întâlnit până acum cu noțiunea de crackerși.
În comerț vedem diverse produse ce conțin acest titlu sau unul similar: este acea pâine prăjită/uscata, avem variante ce conțin făină și multe semințe, sunt acele rondele de orez sau porumb sau quinoa, hrișcă, sunt crackerșii de secară cu semințe sau fără, etc.
În ce condiții sunt crackerșii mai buni decât pâinea?
- Când nu mănânci 1 cutie întreagă la o masă. Crackerșii, fiind deshidratați, au mai multe calorii la 100 grame decât pâinea. Cam cu 50% mai mult. Așadar, cantitatea e importantă.
- Când nu puneți pe ei alimente calorice. Dacă puneți tot unt, icre sau alte paste grase, economia de calorii versus pâine este minoră.
- Când îi consumați pe o perioadă mai lungă de timp. Nu o să slăbiți vizibil pe cântar dacă îi mâncați la 2 mese din 10. Crackerșii nu au praf magic în ei.
- Au un conținut de fibre mult mai mare decât al pâinii. Pentru că se folosește făină integrală, se folosesc semințe de in sau chia ce conțin multe fibre. Așadar, sunt mai sățioși. Țin mult mai bine de foame decât o felie de pâine albă.
- Fiind preparați din făină de grâu, secară, ovăz, quinoa, linte sau alte cereale și pseudocereale, sunt mult mai nutritivi decât pâinea obișnuită/clasică. Așadar, în aceleași calorii primiți mult mai mulți nutrienți.
- Există variante fără gluten pentru cei cu intoleranță la gluten sau boală celiacă.
Cum alegem crackerșii sănătoși?
Citește eticheta. Ca de obicei, atunci când cumpărăm ceva, citim eticheta.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- Alege crackerși cu un conținut ridicat de fibre (cel puțin 3 g/porție).
- Evită produsele care au zahăr adăugat sau grăsimi hidrogenate și, în general, pe cei cu o etichetă foarte încărcată de materii prime.
- Prioritizează crackerșii din cereale integrale, fără conservanți artificiali.
- Optează pentru cei îmbogățiți cu semințe sau făină din pseudocereale.
- Conținut de sare. Alege variante cu conținut redus de sodiu (mai puțin de 200 mg/porție). Și așa mâncăm foarte sărat, fix de niște crackerși cu sare pe ei nu avem noi nevoie.
Cum poți consuma crackerșii?
- La mic dejun cu zacuscă, humus, pateu, guacamole.
- În loc de crutoane într-o supă cremă de orice tip.
- Într-o salată de seară alături de brânză sau pește sau o pulpă de pui.
Recomandări pentru a face crackerșii mai sănătoși
- Prepară-i acasă: Controlează ingredientele, adăugând făină integrală, semințe și condimente naturale.
- Evită toppingurile nesănătoase: Renunță la cremele procesate sau sosurile bogate în grăsimi saturate.
- Combină-i cu alimente nutritive: Asocierea cu legume, proteine slabe sau grăsimi sănătoase îi transformă într-o gustare completă.
Nu uita că un stil de viață sănătos înseamnă un cumul de mai multe acțiuni pe care le iei pentru tine. Faptul că înlocuiești pâinea albă cu crackerșii integrali este un lucru bun pentru sănătatea ta, dar mai ține cont și de restul recomandărilor de mâncat sănătos, cât și cele privitoare la hidratare, somn, mișcare.
Crackerșii pot fi o alternativă sănătoasă și practică la pâine, dacă sunt aleși cu atenție. Optează pentru variante integrale, cu un conținut redus de sare și fără adaosuri nesănătoase. Integrându-i corect în dieta ta, aceștia pot aduce un aport de nutrienți esențiali și un plus de savoare.