Iată care este cea mai bună dietă pentru a-ți menține creierul tânăr, potrivit cercetătorilor în neuroștiințe – BBC Science Focus

neurolog, dementa, creier, clorofilă Sursa foto: Dragoscondrea | Dreamstime.com

Urmând o dietă populară (și delicioasă) ai putea obține un nutrient care menține creierul tânăr, potrivit unui nou studiu citat de BBC Science Focus.

De la prima dată când uităm ziua de naștere a partenerului nostru sau când ne dăm seama că nu ne mai amintim ce am mâncat la micul dejun, suntem cu toții foarte conștienți de efectul crud pe care îl are trecerea timpului asupra creierului nostru. Însă unii oameni par să facă față mai bine decât alții – iar un nou studiu sugerează că îmbătrânirea lentă a creierului acestora ar putea fi determinată de dieta lor.

Publicată în revista Nature Aging, cercetarea sugerează că persoanele cu îmbătrânire cognitivă lentă au în comun aceeași combinație de nutrienți în organism.

Deci, care este cea mai bună dietă pentru a vă menține creierul sănătos?

Sursa foto: Pexels/Vanessa Loring

Potrivit studiului, nutrienții specifici asociați cu îmbătrânirea mai lentă sunt cei care se găsesc de obicei în dieta mediteraneană. Aceasta include o mulțime de alimente vegetale de sezon (inclusiv fructe, legume, nuci și leguminoase), ulei de măsline, porții mici, dar zilnice de produse lactate, consumul săptămânal de pește sau păsări de curte și consumul rar de carne roșie.

Citește și: Un oncolog recomandă legumele din această familie pentru reducerea riscului de cancer / Acestea conțin substanțe fitochimice care încetinesc creșterea cancerelor

„Acesta este un studiu important care se adaugă la dovezile tot mai numeroase privind impactul nutriției asupra îmbătrânirii creierului”, a declarat pentru BBC Science Focus David Vauzour, profesor asociat la Facultatea de Medicină Norwich a Universității East Anglia, care nu a fost implicat în studiu.

Pentru a afla cum anumiți nutrienți pot ajuta creierul să îmbătrânească mai lent, cercetătorii de la Universitatea din Nebraska-Lincoln au combinat neuroștiința și știința nutriției.

Cei 100 de participanți la studiu, cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani, au fost rugați să țină post înainte ca oamenii de știință să le colecteze plasma sanguină. Cu ajutorul acesteia, cercetătorii au analizat biomarkerii nutritivi ai participanților. Participanții au completat apoi evaluări cognitive și au făcut scanări RMN.

După aceste teste, oamenii de știință i-au împărțit pe participanți în două grupuri: persoane cu îmbătrânire accelerată a creierului și persoane a căror îmbătrânire a fost mai lentă. Acest al doilea grup – persoanele a căror vârstă a creierului era mai tânără decât ar fi trebuit – avea un profil nutritiv distinct în sânge.

„Combinația dintre imagistica cerebrală și biomarkerii din sânge oferă o evaluare imparțială a sănătății creierului”, a declarat Vauzour. „Astfel de constatări pot ajuta la conceperea unor intervenții nutriționale țintite care vizează îmbunătățirea funcției creierului pe măsură ce îmbătrânim.”

Așadar, ce nutrienți specifici alcătuiesc profilul nutritiv ideal?

Cercetătorii au descoperit că cele mai sănătoase creiere au beneficiat de o combinație de acizi grași, antioxidanți, carotenoizi (moleculele colorate care se găsesc în multe fructe și legume), vitamina E și colină (un nutrient care se găsește de obicei în alimente precum gălbenușurile de ou, carnea, peștele și legumele).

Deși dieta mediteraneană este deja recunoscută ca fiind benefică pentru sănătate, cercetătorii cred că rezultatele studiului lor ar putea fi folosite pentru a imita dieta în vederea utilizării în „nutraceutice”, care sunt terapii ce ar putea îmbunătăți sănătatea creierului pe măsură ce îmbătrânim.

Sursa foto: Dragoscondrea | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Eu am anus contra naturii ,maninc fructe legume fără semințe,nu salata verde ,ceapa ,usturoi ,maninc migdale cu toate ca nu indicat Maninc mult cașcaval telemea și ciorbe etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *