E probabil ca salata de vinete să fi venit pe filieră orientală în România, adică exact dinspre zona lor de origine, de unde vinetele s-au răspândit peste tot. Și asta pentru că modul cel mai frecvent în care se prepară vinetele în Orientul Mijlociu seamănă teribil de mult cu cel al salatei naționale de vinete: sunt inițial coapte pe jar sau pe grătar. Se numește babaganoush sau hummus de vinete – o denumire prin extensie, deoarece hummus înseamnă năut în limba arabă – preparatul arată ca o cremă care seamănă foarte mult cu clasicul hummus de năut.
Printre altele, este și o rețetă care unește ceea ce politica desparte, lumea arabă cu cea semită.
Diferența esențială între salata românească de vinete și babaganous constă în partea de grăsime care se adaugă: pastă tahina în loc de ulei. Dar nu numai. Diferă și partea aromatică: în loc de ceapă, usturoi. În plus, mai avem și suc de lămâie și pătrunjel.
Iată mai jos o rețetă simplă de hummus de vinete, din două vinete mari. Cantitățile acestor tipuri de preparate sunt mereu orientative, pentru că fiecare este liber să adapteze după gustul propriu.
Ingrediente pentru un bol mediu de hummus de vinete
2-3 vinete medii, coapte pe grătar sau pe jar
1-2 căței de usturoi
sucul de la 1 lămâie
50 g pasta tahini (două linguri bune)
sare, pătrunjel
opțional, ulei
Procedeu
Se coc vinetele pe grătar sau pe jar și se dau la o parte când coaja rumenită bine și rumenită.
Se lasă să se răcească, practicând o incizie pe lung o incizie prin care să se scurgă din ele lichidul amar pe care îl conțin.
După ce s-au scurs și răcit, se adună miezul cu o lingură și se lasă să se scurgă în continuare într-o sită.
Se adaugă toate ingredientele într-un blender sau într-un vas înalt pentru mixerul vertical.
Se acționează până avem o consistență cremoasă și omogenă.
În unele variante se folosește mentă în loc de pătrunjel. La fel, unii adaugă și puțin iaurt.
Acest hummus de vinete servește rece, pe felii de pâine sau pe bruschette, asortând cu: roșii, ardei, castraveti, ridichi etc. Se poate asorta, pentru o masă vegetariană, alături falafel din năut.