Harghita va fi Regiune Gastronomică a Europei în anul 2027, a hotărât Institutului Internaţional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism/ „Visit Harghita” a început deja planificarea programelor şi evenimentelor gastronomice/

Harghita Foto: Visit Harghita

Judeţul Harghita va fi Regiune Gastronomică a Europei în anul 2027, conform deciziei oficiale a Institutului Internaţional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism, a anunţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita), într-un comunicat de presă.

“În 2027, judeţul Harghita va purta titlul de Regiune Gastronomică a Europei, conform deciziei oficiale a IGCAT (Institutul Internaţional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism). Ceremonia de atribuire a acestui prestigios titlu va avea loc pe 6 februarie 2025, în cadrul unui eveniment festiv organizat în judeţul Harghita”, a precizat sursa citată.

În comunicat se mai arată că, în perioada 6-11 octombrie 2024, un juriu internaţional de experţi din partea IGCAT a vizitat judeţul Harghita pentru a evalua patrimoniul gastronomic local, iniţiativele comunitare şi eforturile orientate către turismul sustenabil.

Vezi detalii

Potrivit sursei menţionate, dr. Diane Dodd, preşedintele IGCAT şi fondatoarea World Region of Gastronomy Award, a subliniat unicitatea valorilor culturale din Harghita, armonia naturală a peisajului şi colaborarea strânsă dintre comunităţile locale

“IGCAT felicită din toată inima această realizare importantă. Calitatea aplicaţiei depuse de judeţul Harghita şi organizarea excepţională a vizitei juriului sunt extrem de apreciate. Participarea activă a peste 100 de actori reprezentând diverse sectoare demonstrează angajamentul şi colaborarea care ridică gastronomia Harghitei în prim-planul recunoaşterii globale”, se arată în scrisoarea oficială emisă de juriu.

În comunicat se mai precizează că patrimoniul gastronomic al judeţului Harghita reflectă întâlnirea tradiţiilor maghiare, româneşti, armene şi secuieşti, care vor fi dezvoltate în spiritul sustenabilităţii şi al inovaţiei.

“Consorţiul care a coordonat candidatura îşi propune să creeze un ecosistem alimentar sustenabil, ce susţine economia locală, protejează valorile culturale şi îmbogăţeşte diversitatea gastronomică europeană. Mesajul principal: Gustă judeţul Harghita!”, subliniază sursa citată.

Totodată, consorţiul a început deja planificarea programelor şi evenimentelor gastronomice pentru 2027.

“La ediţia de primăvară a Târgului de Turism al României, care va avea loc între 20 şi 23 februarie 2025, standul Visit Harghita va include o bucătărie demonstrativă ca punct de atracţie”, se mai arată în comunicat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Bíró Barna-Botond, consideră că munca depusă în ultimii ani de echipa Visit Harghita şi partenerii săi a dat roade, transmite Agerpres.

“Datorită activităţii de promovare, judeţul Harghita a fost pe primul loc în cadrul competiţiei Destinaţia Anului 2024, iar această ultimă reuşită va contribui la creşterea atractivităţii, dezvoltării turismului şi implicit a economiei”, a declarat Bíró Barna-Botond, citat de Biroul de Presă al instituţiei.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita) a iniţiat candidatura pentru titlul de Regiune Gastronomică a Europei 2027 în anul 2023.

Consorţiul care a depus dosarul de candidatură este format din Consiliul Judeţean Harghita, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita), municipalităţile din Miercurea-Cuic, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni, Universitatea Sapientia, dar şi mai multe agenţii şi asociaţii din zonă.

Dosarul de candidatură al judeţului Harghita este disponibil pe site-ul igcat.org.

Potrivit Visit Harghita, “Regiunile Gastronomice ale Europei (nominalizate şi premiate), selectate şi coordonate de IGCAT (Institutul Internaţional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism), îşi propun să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor prin evidenţierea importanţei unicităţii culturale şi gastronomice”.

De asemenea, acestea încurajează creativitatea şi inovaţia gastronomică, promovează educaţia culinară şi economia circulară, îmbunătăţesc nivelul turismului durabil şi sprijină bunăstarea şi sănătatea comunităţilor şi a mediului înconjurător.

“IGCAT oferă titlul cu sprijinul instituţiilor internaţionale şi europene. Regiunile se alătură, de asemenea, platformei mondiale a Regiunilor Gastronomice, atât premiate, cât şi nominalizate, pentru a promova beneficiile pe termen lung, a creşte vizibilitatea internaţională şi a susţine schimbul de cunoştinţe.Titlul de Regiune Gastronomică a Europei recunoaşte comunităţile (oraşe, judeţe, regiuni, insule sau ţări) care, prin cooperare comunitară, pun un accent deosebit pe patrimoniul lor gastronomic, în spiritul dezvoltării durabile. Aceste comunităţi acordă o importanţă deosebită păstrării şi protejării alimentelor, băuturilor şi produselor agricole locale, precum şi valorilor lor culturale şi naturale”, a mai precizat Visit Harghita, în comunicatul de presă.

Totodată, se mai subliniază că titlul este o distincţie care promovează pe scară largă realizările, programele, colaborările comunitare şi răspunsurile regiunii la provocările viitorului, şi nu este însoţit de un premiu financiar.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *