Peste 130 de producători şi meşteşugari din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş şi-au dat întâlnire, vineri, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la cea de-a XIII-a ediţie a Expoziţiei de toamnă cu vânzare a produselor tradiţionale şi locale şi la Festivalul Mierii, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Evenimentele, organizate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita, în colaborare cu Asociaţia Crescătorilor de Albine, îmbină gustul autentic al produselor naturale cu meşteşugul artizanilor locali.
Se oferă spre vânzare produse alimentare, cum ar fi lactate, preparate din carne, prăjituri de casă, turtă dulce sau gemuri şi siropuri, precum şi produse meşteşugăreşti, respectiv bijuterii, îmbrăcăminte sau produse de pielărie.
Printre participanţi s-a numărat şi Szász Tünde, din satul Chileni, de lângă Gheorgheni, care a venit la târg cu produse realizate manual din lână, prin metoda împâslirii cu apă şi săpun. Clienţii pot cumpăra figurine decorative, bijuterii, săpunuri împâslite sau papuci de casă, produse pe care le lucrează cu migală alături de soţul său.
Aceasta a mărturisit că la o pereche de papuci lucrează şi o zi întreagă. “Sunt cei mai căutaţi în această perioadă, fiindcă vine iarna şi ţin cald”, a declarat Szász Tünde, pentru AGERPRES.
Din Sfântu Gheorghe, Rápolti Csilla a adus obiecte vestimentare şi bijuterii realizate manual, cu dedicare şi rafinament. A povestit că recent a început să lucreze bijuterii din argint şi a explicat că inelele realizate le sculptează mai întâi în ceară şi apoi le toarnă în argint şi le şlefuieşte.
“Nu există două bijuterii la fel. (…) Acestea sunt cele mai noi produse, din argint – cercei şi inele – deocamdată”, a spus aceasta.
Alături de bijuteriile din argint, prezintă şi poncho-uri lucrate prin tehnica împâslirii cu acul – un proces minuţios, în care lâna este integrată manual în materiale precum inul sau stofa, dar şi bijuterii din cupru cu pietre semipreţioase, care sunt foarte apreciate de clienţi.
La târgul de la Miercurea-Ciuc a venit şi Jakab Dénes, din Tuşnad, care oferă un produs tradiţional în zonă: pâinea de casă cu cartofi. Aceasta este făcută exclusiv cu maia, fără drojdie, iar cartofii sunt cultivaţi tot de familia Jakab.
Producătorul a declarat, pentru AGERPRES, că o pâine are 2,5 kilograme şi poate hrăni zece persoane.
De asemenea, doritorii pot cumpăra şi felii de pâine cu untură şi ceapă roşie, preparat foarte iubit în zonă.
La mare căutare au fost şi legumele produse în ferma lui Kozma Vilmos, din localitatea Tomeşti, la care lucrează întreaga familie.
Morcovii sunt vedetele standului, dar pe lângă aceştia se oferă la vânzare şi cartofi, gulii, ceapă, usturoi şi varză, despre care reprezentanţii fermei familiale spun că sunt perfecte “pentru murături sau sarmale”.
De doi ani, din cauza secetei, gospodarul a fost nevoit să irige culturile, dar spune că este mulţumit că tot mai mulţi clienţi preferă produsele locale în locul celor din supermarket.
De asemenea, printre participanţi se numără şi mai mulţi producători de miere din zonă, care se vor prezenta publicului în centrul oraşului, sâmbătă, la Festivalul Mierii.
Evenimentul va cuprinde o paradă a Cavalerilor Mierii, sfinţirea mierii la o biserică din oraş, precum şi spectacole şi ateliere de creaţie.
Iniţiate în urmă cu mai mulţi ani de Consiliul Judeţean Harghita, popularitatea acestor târguri a crescut foarte mult, semn că oamenii apreciază produsele tradiţionale şi gusturile autentice.