Cele mai bune sortimente de slănină din Secuime vor fi desemnate în cadrul unei ample testări regionale, intitulată „Fum şi Sare”, acestea urmând să fie supuse atât unor analize microbiologie şi chimice, cât şi unor evaluări senzoriale, făcute de un juriu de specialitate.
Desfăşurată în premieră de Asociaţia „Székely Gazdaszervezetek Egyesülete” – Asociaţia Agricultorilor din Secuime, această testare se adresează firmelor producătoare şi distribuitoare a produselor din carne din regiune şi are rolul de a pregăti această ramură pentru anul 2027, când judeţul Harghita va fi Regiune Gastronomică a Europei.
Potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de reprezentanţii Asociaţiei, la această amplă evaluare pot participa companiile din Secuime care deţin autorizaţie pentru producerea preparatelor din carne, acestea putând trimite mostre pentru categoriile: “Slănini afumate”, respectiv „Slănini fierte”, în cadrul cărora există mai multe subcategorii, transmite Agerpres.
Termenul limită pentru înscriere este 15 februarie
O firmă poate participa la oricare dintre categorii, chiar şi la mai multe, condiţia fiind să înscrie un singur produs pe categorie.
Sursa citată a mai arătat că probele înscrise trebuie livrate ambalate, să respecte normele igienice, să fie refrigerate şi etichetate, fiind necesară o declaraţie privind cantitatea rămasă în stoc din lotul trimis, precum şi capacitatea anuală de producţie pentru categoria respectivă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Termenul limită pentru înscriere este 15 februarie, iar cel pentru livrarea probelor este 28 februarie, acestea urmând să fie trimise la sediul din Miercurea-Ciuc al Asociaţiei.
Analizele microbiologice şi chimice vor fi făcute la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Ştiinţe ale Vieţii din Ungaria şi la Institutul de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din Budapesta, iar evaluare senzorială va fi făcută de experţi din industria cărnii din România şi Ungaria.
„Produsele considerate sigure în urma analizelor microbiologice şi chimice vor fi supuse unui test în orb efectuat de un juriu format din minimum zeci experţi în industria cărnii”, au transmis reprezentanţii Asociaţiei.
Produsele respective vor primi distincţii pe care producătorii vor avea dreptul de a le utiliza în promovarea comercială a acestora
Evaluarea se va face ţinând cont de mai multe caracteristici, respectiv aspect exterior, miros, gust şi textură.
După finalizarea analizelor, organizatorii şi experţii vor anunţa, în cadrul unei ceremonii festive care va avea loc la Miercurea-Ciuc, în zilele de 20-21 martie, care sunt produsele care au obţinut cel mai mare punctaj.
Produsele respective vor primi distincţii pe care producătorii vor avea dreptul de a le utiliza în promovarea comercială a acestora.
Preşedintele Asociaţiei Agricultorilor din Secuime, Becze Istvan, a declarat pentru AGERPRES că în gospodăriile din regiune se produc multe sortimente delicioase de slănină, dar această amplă testare are rolul de a pune în valoare întreaga ramură producătoare, atât procesatorii de carne cât şi crescătorii de animale din zonă.
„Practic, noi gustăm multe tipuri delicioase de slănină făcută în gospodării. Acest lucru este bun şi valoros, dar pentru noi un eveniment de acest fel are sens doar dacă reuşim, astfel, să punem întreaga ramură producătoare în poziţie favorabilă. Nu doar procesatorii de carne, ci şi crescătorii din zonă. Sper că vor fi mulţi cei care se vor înscrie şi vor fi produse de calitate”, a declarat Becze Istvan.
Judeţul Harghita va fi Regiune Gastronomică a Europei în anul 2027, titlu pe care îl va prelua oficial pe 6 februarie, în cadrul unui eveniment de gala, care va avea loc la Miercurea-Ciuc.