Într-o perioadă în care resursele naturale trebuie protejate, iar accesul la hrană sănătoasă devine tot mai important, grădinăritul urban capătă o nouă semnificație. Nu este doar o activitate relaxantă, ci și un gest cu dublu beneficiu: contribuie la purificarea aerului și oferă acces la plante proaspete, chiar în inima orașului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cercetătorul Costel Vânătoru, unul dintre promotorii agriculturii sustenabile în România, încurajează implicarea cetățenilor în amenajarea micilor grădini urbane, fie că este vorba de balcoane, terase sau colțuri verzi între blocuri.
Plante recomandate pentru balcoane și grădini mici:
Ardeiul ornamental
O alegere inspirată pentru cei care vor să îmbine estetica cu utilul. Această plantă nu doar că decorează frumos spațiul, dar fructele ei pot fi și consumate – în special în preparate picante sau murături.
Plantele aromatice
Busuiocul, rozmarinul, menta sau cimbrul pot fi cultivate ușor în ghivece. Pe lângă aroma plăcută pe care o degajă, aceste plante înlocuiesc cu succes odorizantele artificiale și sunt benefice pentru sănătate. În plus, sunt de nelipsit în bucătărie.
Plante medicinale și flori comestibile
Mușețelul, gălbenelele, lavanda, dar și florile comestibile precum capucinele sau violetele, pot fi crescute cu ușurință în jardiniere. Sunt valoroase ca remedii naturale și pot fi folosite în ceaiuri, salate sau produse cosmetice de casă.
„Avem peste 200 de specii de plante aromatice și medicinale care pot fi crescute chiar în apartament. Nu doar că parfumează casa, dar sunt și extrem de utile în bucătărie sau ca remedii naturale”, a declarat directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale – BRGV Buzău, Costel Vânătoru pentru G4Food.
Sursa foto: Facebook Costel Vînătoru
putm manca din tomberon, pentru a reduce risipa