Generația Z își face griji pentru schimbările climatice și este preocupată de impactul alegerilor alimentare asupra mediului: „Alimentele procesate sunt noile țigări”

Bucătărie sustebabilă Foto: Pexels

Ca mulți tineri din Generația Z, Aria Harness, o tânără de 22 de ani din Sedona, Arizona, este preocupată de impactul alegerilor alimentare asupra mediului. Cele mai mari îngrijorări ale ei sunt legate de pesticidele din alimente, apă și sol, conform Cronkite News.

„Depinde de fiecare individ să facă aceste alegeri cu privire la sănătatea sa”, a declarat ea, deși a recunoscut că alimentele procesate sunt adesea mai accesibile decât alternativele naturale, „mai ales pentru studenți, din cauza creșterii semnificative a prețului și a lipsei de opțiuni în campus”.

„Problema pe care o vedem este că aceste companii acordă prioritate profitului în locul sănătății”,

Această temere față de efectele negative ale alimentelor procesate, atât asupra sănătății, cât și asupra mediului, este împărtășită de tot mai mulți tineri. Aria a absolvit recent Universitatea Northern Arizona, unde a ocupat funcția de vicepreședinte al Food and Nutrition Club. Acest club îi ajută pe studenți să facă alegeri alimentare mai sănătoase și să adopte un stil de viață sustenabil.

„Problema pe care o vedem este că aceste companii acordă prioritate profitului în locul sănătății”, a adăugat ea, sugerând că producătorii ar trebui să fie trași la răspundere pentru efectele nocive asupra sănătății umane și asupra mediului.

Conform cercetătorilor climatologi, agricultura este unul dintre principalii factori care contribuie la creșterea temperaturilor globale, ceea ce duce la fenomene extreme, cum ar fi incendii, inundații și secete. Phoenix, de exemplu, a înregistrat în acest an un record de 113 zile consecutive cu temperaturi de peste 100 de grade Fahrenheit (37,7 grade Celsius).

„De ce Generația Z este afectată de mai multe boli decât oricând, când suntem cei mai avansați din punct de vedere tehnologic?”

ONU estimează că daunele provocate de agricultura industrială, inclusiv emisiile de gaze cu efect de seră și distrugerea ecosistemelor, costă planeta 3 trilioane de dolari anual. Aceleași practici sunt legate și de probleme de sănătate, precum obezitatea și rezistența antimicrobiană, care ucide aproximativ 700.000 de oameni în fiecare an.

„De ce Generația Z este afectată de mai multe boli decât oricând, când suntem cei mai avansați din punct de vedere tehnologic?”, se întreabă Grace Price, o elevă din Austin, Texas. „Motivul este că alimentele ultraprocesate sunt noua țigară pentru generația mea”, a spus ea într-o discuție despre sustenabilitatea în producția alimentară.

Cu toate acestea, reprezentanți ai industriei agricole, cum ar fi Julie Murphree de la Arizona Farm Bureau, susțin că agricultura are un impact minim asupra schimbărilor climatice și joacă un rol crucial în securitatea alimentară. „Cred că industria contribuie foarte mult la un climat mai bun”, a declarat ea.

Totuși, tinerii din Generația Z și activiștii pentru sustenabilitate, precum bloggerul Danielle Alvarado, consideră că schimbarea începe cu alegeri alimentare mai conștiente. „Avem puterea de a schimba narațiunea în jurul sistemului nostru alimentar”, a spus ea, pledând pentru o alimentație care să protejeze atât sănătatea oamenilor, cât și a planetei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *