Garum era în antichitatea romană un fel de sos nelipsit de la mesele importante, rezultat din fermentarea resturilor de pește cu ierburi aromatice și sare. A fost ales acest cuvânt pentru a da și numele unui muzeu cu totul special în urmă cu doar câțiva ani la Roma. Garum adăpostește o impresionantă colecție instrumente și accesorii de bucătărie din cele mai vechi timpuri până azi, împreună cu o altă colecție la fel de impresionantă de cărți de rețete, inclusiv prima carte ilustrată din domeniu, datând din jurul anului 1500, potrivit publicației cibotoday.it. Un loc pe care niciun pasionat de gastronomie nu-l poate rata atunci când e în trecere pe la Roma.
Bibliomuzeul Garum de la Roma a luat ființă cu doar câțiva ani în urmă: tehnic, a fost deschis în 2019 dar inaugurarea oficială a avut loc abia în primăvara lui 2022, din motive evidente, de pandemie. Este găzduit de o clădire la fel de impresionantă ca linie arhitectonică, Monastero dei Padri Olivetani, și conține volume dedicate gastronomiei din ultimele cinci secole, precum și o colecție de instrumente de bucătărie din toate tipurile. Colecțiile ocupă două etaje ale clădirii, fiind prezente în ele obiecte unicat și multe rarități. Pentru cunoscătorii capitalei italiene, este situat în zona Circo Massimo.
Cum s-a născut muzeul și cum se poate vizita
Colecțiile aparțin la origine lui Rossano Boscolo, un bucătar și cofetar de origine din regiunea Veneto. În urmă cu peste 40 de ani, în paralel cu munca în bucătăria diferitelor localuri, a început să colecționeze și cărți și documente care atestă rădăcinile și evoluția artei culinare. Apoi, a adăugat cărților și obiecte vechi folosite la gătit sau la servi masa. Timp de mulți ani, colecțiile fuseseră expuse într-un spațiu al său privat adiacent școlii de bucătari pe care o administrează. Însă dorința sa era ca întreaga colecție să fie deschisă publicului, pentru a facilita accesul la acest întreg patrimoniu de cultură gastronomică. Și astfel s-au născut fundația Rossano Boscolo Sesillo și apoi muzeul propriu-zis.
Cum poate fi vizitat? Nu este deschis publicului ca un muzeu obișnuit, dar oricine vrea să-l viziteze o poate face printr-o simplă programare telefonică la numărul afișat pe site. Vizitele sunt gratuite, iar muzeul organizează foarte des evenimente de natură gastronomică, și comercială, și culturală.
Colecții de obiecte de gătit vechi și foarte vechi
La parter este găzduită colecția de instrumente folosite de-a lungul secolelor în bucătăria de înaltă clasă și cofetărie, dar și pentru prepararea ciocolatei, pâinii sau a meselor din spațiul domestic: de la formele de înghețată din secolul al XVII-lea, până la primele mașini de gătit pe gaze din anii ’50; de la vasele de lut din Toscana din secolul al XIX-lea la primele mașini de întins aluatul și zeci de forme pentru prăjituri sau oalele de design de acum câteva decenii.
Există și obiecte mai neobișnuite, cum ar fi prima jucărie pentru copii cu tematică culinară, produsă la Ravensburg în 1898, încă în ambalajul ei original. Cea mai rară piesă? Poate forma de sorbet din 1653. Cea mai neobișnuită? Poate marele aparat de decojit mere din 1930.
Biblioteca Garum
La etaj sunt expuse peste 3.000 de volume de cărți de gastronomie și documente. Unele sunt expuse în vitrine, altele, arhivate, pot fi consultate la cerere. „Colecția a început din pasiune, cu primul Grand Livre des Patissiers et des Confiseurs al lui Urban Dubois din 1883. Până la urmă, Boscolo este un mare cofetar. Apoi s-a dezvoltat mai sistematic, cumpărând publicații și cărți de bucate care povestesc evoluția bucătăriei de la începutul secolului al XVI-lea până astăzi. Volumele noastre sunt toate originale și multe sunt ediții princeps”, precizează Matteo Ghirighini, directorul muzeului
Printre lucrări, se regăsește, de exemplu, una dintre cele mai vechi versiuni ale volumului De honesta voluptate et valetudine a lui Platina, prima carte de bucătărie care a circulat în Italia, sau Opera lui Bartolomeo Scappi, primul rețetar ilustrat tipărit vreodată, din 1570.
Apoi, o raritate reprezentând prima ediție a lucrării La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene, a părintelui gastronomiei italiene moderne, Pellegrino Artusi. Dar și o colecție de rețetare domestice și jurnale private. „Într-unul dintre acestea am făcut o descoperire neașteptată: o rețetă de tiramisù anterioară celor pe care le cunoaștem, care datează din anii ’60. Nici venetiană, nici friulană: chiar toscană”, explică directorul edificiului.
Garum este, totodată, un muzeu în continuă evoluție: recent, a achiziționat o colecție cuprinzând un număr mare de meniuri de epocă, care vor face obiectul unei expoziții în toamna viitoare. O raritate din respectiva colecție: meniurile originale ale ultimei cine de pe Titanic.