Centrul Județean Tulcea al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a refuzat să le plătească celor două firme care au concesionat stuful din Delta Dunării subvențiile cerute, potrivit unui document oficial consultat de G4Media. Scandalul stufului din Deltă a dus la demiterea în februarie 2024 de către ministrul PSD Florin Barbu a șefului APIA, liberalul Ionuț Lupu, care stopase atunci plata subvențiilor.
APIA a arătat că decizia de respingere are ca motiv faptul că cererea de acordare a subvenției a fost depusă înainte de apariția legii care permite subvenționarea activității de recoltare a stufului.
- „Cererea dumneavoastră de plată se respinge în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Cererea de plată nu este eligibilă deoarece a fost depusă la data de 30.05.2023 pentru suprafețe de pășuni utilizate în sistem de paludicultură. Dispozițiile legale care reglementează activitatea de paludicultură au fost introduse ulterior depunerii cererii de plată, iar potrivit principiului neretroactivității legii civile în timp (prevăzut la art. 6 din Codul Civil), aceste dispoziții își produc efectul de la data intrării în vigoare a Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 317/2023 (care modifică Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 80/2023), respectiv data de 8 august 2023, nu retroactiv. Măsurile dispuse prin prezenta decizie pot fi contestate în termen de 30 de zile calendaristice de la data confirmării de primire a acesteia de către beneficiar”, se arată în decizia APIA.
Citește articolul integral: EXCLUSIV Afacerea stufului din Delta Dunării transformat în pășune: Firmele conectate în trecut cu familia lui Paul Stănescu, refuzate de la plata a șase milioane de euro subvenție
Ce a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la Arad
G4Food amintește că, aflat în vizită în județul Arad, în 24 martie, ministrul Florin Barbu le-a spus jurnaliștilor că „subvențiile pentru stuful din Delta Dunării au fost plătite”.
Reporter: „Stuful din Delta Dunării… dacă se mai află pe lista furajelor. Ați văzut, Parchetul European a cerut blocarea plăților. Ce se va întâmpla cu oamenii care au contractat deja?”
Ministrul Agriculturii: „Păi oamenii care au contractat suprafețele cu stuf deja au primit subvențiile. În sectorul zootehnic din Delta Dunării, fermierii deja au primit acest sprijin”.
Reporter: „Dar va trebui să-i dea înapoi?”
Ministrul Agriculturii: „Nu, nu. Sunt decât două firme care au fost… din punctul meu de vedere o acțiune politică. Sigur, Parchetul European își va da curs raportului pe care îl va întocmi și eu sunt sigur că lucrurile sunt foarte clare acolo. Fermierii care își depun (cerere de plată, n.m.) pentru suprafețele de pajiști care în cultura din Delta Dunării majoritatea animalelor, vaca de carne, merg pe pășuni unde sunt plantații (sic!) de stuf au primit aceste subvenții”.
Reporter: „Cum au ajuns, în baza căror rapoarte sau căror recomandări pe lista…?”
Ministru Agriculturii: „E decizia Uniunii Europene.”
Reporter: „Parchetul a blocat acum…”
Ministrul Agriculturii: „V-am spus, e decizia Uniunii Europene pentru acordarea de subvenții pentru stuf în Delta Dunării, pentru pajiști, pentru hrana animalelor”.
Precizările APIA din documentul oficial consultat de G4Media contrazic astfel declarația făcută la Arad, în fața presei, de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale potrivit căruia subvențiile agricole pentru suprafețele cu stuf au fost achitate.