De când cuptorul clasic are concurență – friteuza cu aer cald a devenit o permanență în bucătăriile românilor. Vrei cartofi prăjiti fără ulei, șnițele crocante neprăjite, chiftele cu gust ca la bunica, dar coapte? Friteuza este aparatul care îți trebuie. În plus o poți folosi și la prăjituri, gratin-uri și altele, multe și variate (pizza, fripturi etc).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
De ce sunt friteuzele cu aer cald atât de populare?
În primul rând, pentru că sunt perfecte atunci când îți dorești un stil de viață mai sănătos și mai practic. Nu stropesc, nu emit mirosuri puternice (și neplăcute, dacă vorbim de peșete de exemplu). Modelele mai noi sunt ușor de curățat de grăsime și resturi. Nu prăjești mâncarea în ulei refolosit care poate fi dăunător nu doar pentru artere, ci și pentru sănătate în general.
Aparatul atinge repede temperatura de gătire, în doar câteva minute. Preparatele sunt gata mai repede decât în cuptor și se economisește energie comparativ cu preîncălzirea unui cuptor mare.
Chiar dacă există mentalitatea că doar prin prăjire se obține o crustă frumoasă și crocanta, noile friteuze au demonstrat ca e nevoie de doar o singură lingură pentru a obține textura dorită.
De ce se numește air fryer?
Deși numele ar sugera că alimentele sunt prăjite, tehnologia air fryer funcționează, de fapt, pe principiul convecției. Uleiul clasic în care se prăjea mâncarea a fost înlocuit cu un ventilator puternic care recirculă aerul încălzit de o rezistență, la temperatura dorită în jurul alimentelor, gătindu-le uniform și rapid. Din această cauză, deși este mai igienic nu este recomandată utilizarea hârtiei protectoare în coșul friteuzei.
Pentru a obține textura crocantă și culoarea aurie specifică prăjelilor, este recomandată adăugarea unei cantități minime de ulei (o lingură sau două pufuri dintr-un spray cu ulei), dar pentru funcțiile de coacere sau frigere, poți folosi doar căldura aparatului.
Câte tipuri de friteuze există și care este cea potrivită pentru bucătăria ta?
Alegerea modelului de friteuză depinde de cât de mult și pentru câte persoane gătești.
Modelul cu coș detașabil este cel mai comun și mai simplu de folosit. Este excelent pentru o singură persoană sau două (cele cu capacitate mică, de 3 litri), dar există și variante mult mai mari, potrivite pentru familii.
Modelele tip cuptor au o capacitate mai mare și arată ca niște cuptoare în miniatură. Sunt perfecte dacă gătești des pentru o familie numeroasă sau dacă vrei să prepari simultan mai multe feluri de mâncare pe niveluri diferite.
Modelul cu amestecare are un sistem integrat care rotește alimentele în timpul gătirii. Este ideal pentru cartofi sau legume care necesită amestecare constantă, deși în general este mai puțin versatil.
Ce ar trebui să verificăm atunci când dorim să cumpărăm o friteuză
Ce mai important este să nu avem în vedere doar prețul (deși evident bugetul în care trebuie să ne încadrăm ne limitează câteodată opțiunile și dorințele). Dotările pe care aparatul sunt și ele definitorii și e dine să le cunoști, să compari și să alegi informat. Noile friteuze cu aer cald dispun de opțiuni și caracteristici pe care acum câțiva ani aparatele nu le aveau.
Caută aparate care vin cu două coșuri separate (o capacitate totală de peste 10 litri). Acestea îți vor permite să gătești friptura și garnitura în același timp, la temperaturi diferite.
Asigură-te că aparatul are o putere suficient de mare (în jur de 1700 W sau mai mult) și că îți permite să reglezi temperatura pe un interval larg, de la 40°C (pentru deshidratare) până la peste 220°C (pentru frigere rapidă).
Modelele de top vin cu multe funcții prestabilite (7, 11 sau chiar 16 programe) pentru cartofi, pui, pește sau prăjituri, reducând gătirea la apăsarea unui simplu buton.
Un aparat bun nu are doar funcție de prăjire. Verifică atent toate celelalte opțiuni existente și vezi dacă include tot ce ai avea nevoie: funcții de coacere (pentru pâine sau brioșe), frigere (pentru o crustă crocantă) și chiar reîncălzire (care dă mâncării senzația de proaspăt gătit, spre deosebire de încălzirea la microunde).
Dacă ești genul de persoană hi-tech, alege un model cu Wi-Fi și aplicație mobilă. Poți monitoriza starea preparatelor, porni sau opri aparatul din telefon și ai acces, tot din telefon, la mii de rețete cu toți pașii descriși exact pentru a nu exista niciun fel de erori în procesul de gătire.
Ultima, dar nu cea de pe urmă este întreținere aparatului. Air fryer-ul ideal are piesele (coșul și cuva) complet demontabile și compatibile cu mașina de spălat vase. Astfel le poți curăța ușor și fără bătai de cap de fiecare dată.
Dacă după ce ai citit totul despre air fryerele noi și moderne nu te lași convins să achiziționezi unul ori ești foarte conservator ori încă mai studiezi și compari modelele.

Sursa foto: tefal.ro





