Friganele – un mic dejun dulce sau sărat care ne-a încântat copilăria/ Rețeta este populară, sub diferite denumiri, în multe țări din Europa

friganele Sursa foto: Pexels

Friganeaua are o istorie îndelungată și apare în multe bucătării din Europa. Prima menționare există în cea mai veche carte de bucate europeană păstrată până în prezent, De re coquinaria sau Ars Magirica a lui Apicius, datată în primul secol al erei noastre, scrie blogul Dulce Românie. În volumul menționat sunt scrise două variante destul de similare, însă cea de-a doua este strămoșul direct al preparatului de astăzi. Găsim, sub numele de alt dulce (aliter dulcia): „Se rade crusta unor turte africane de cea mai bună calitate făcute din făină frământată cu must și se înmoaie în lapte. Când s-au înmuiat, se pun în cuptor puțin, ca să nu se usuce. Se scot calde, se ung cu miere și se înțeapă ca să se îmbibe. Se presară piper și se servesc” și „Se rade crusta unor pâini din grâul cel mai curat și se rup în bucăți mari, care se înmoaie în lapte, se frig în ulei, se ung cu miere și se servesc”. În original se folosește termenul siligineos – miez din pâine de siligo, „grâu de primă calitate”. |În rețetarul roman nu exista și oul bătut, ingredient adăugat mai târziu.

La noi, etimologia friganelei vine din neogreacă (φρυγανιά – pâine prăjită). În Germania întâlnim o rețetă în secolul al XIV-lea botezată metaforic Arme Ritter (soldați săraci). La francezi, termenul uzual este pain perdu (pâine pierdută). Spaniolii îi spun torija și o servesc cu precădere în Săptămâna Mare de dinaintea Paștelui. Iar englezii o numesc french toast.

În esență este vorba despre reciclarea pâinii vechi sau a prăjiturilor gen cozonac, chec, fiind așadar și o formă de a nu arunca alimentele pe care altminteri nu le-am mai consuma.

Ingrediente

Câte 2-3 felii de pâine de persoană

Cam o cană de lapte rece la 5-6 felii de mâine

2 ouă la 5-6 felii de pâine

Puțină sare

100 de gr unt și o lingură de ulei.

Preparare

Feliile de pâine se trec prin laptele rece, pe ambele părți, astfel încât să fie bine înmuiate.

Se bat ouăle cu puțină sare.

Se încinge uleiul și se adaugă untul. Între timp se dau feliile prin ou pe ambele fețe și se pun la prăjit în unt. Se întorc și se scot pe o farfurie acoperită cu șervet de hârtie.

Se servesc așa calde în variantă dulce sau sărată. Se pot presăra cu zahăr/miere/sirop de arțar/ scorțișoară/ cocos ras. De asemenea se pot unge cu gem, nutella, unt de arahide sau ciocolată topită.

Pentru varianta sărată le puteți pune în ou, înainte de a trece feliile de pâine, brânză rasă, parmezan, ceapă verde tăiată mărunt, mărar.

În copilărie, mama ne făcea adesea friganele, atunci când gătea mâncare de mazăre sau carne cu gutui.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *