Fornetto Versilia: o oală-cuptor inventată în 1922 care funcționează pe același principiu ca al unui air fryer, doar că nu are jet de aer

fornetto-versilia foto: qualescegliere.it

Principiul de a concentra căldura într-un volum mic pentru a găti e vechi, iar inventatorul aparatului air fryer doar l-a perfecționat, în proiectarea ingenioasei friteuze cu aer cald. Același principiu al concentrării energiei calorice într-un spațiu mic este și la baza unui obiect pe cât de simplu pe atât de interesant: o simplă oală, dar care funcționează exact ca un cuptor în miniatură, direct pe aragaz, cu consum minim de energie.

Este o invenție veche dar care în ultimii ani a revenit puternic în actualitate, în contextul tarifelor mari la energie. Actualmente există pe piață modele aparținând multor producători, începând cu prețul de circa 20 de euro, în rețelele internaționale de ecommerce.

Se numește fornetto Versilia și a fost brevetat în 1922 de antreprenorul italian din industria aluminiului Oreste Pardini în 1922. Au existat multe versiuni de-a lungul timpului, inițial ceva mai mari și mai greoaie. Între timp, brevetul a expirat și poate fi scos pe piață de orice producător, dar a rămas în memoria colectivă cu acest nume.

Din ce este compusă această oală-minicuptor

Mic, ușor de utilizat și extrem de practic în bucătărie, nu este altceva decât o oală de aluminiu cu caracteristici diferite de o simplă oală:

– este prevăzută cu o gaură centrală prin care căldura se difuzează în interior;

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


– are un capac perforat, prin care se elimină vaporii și căldura excesivă;

– este dotată cu un difuzor de flacără, care se așează sub ea, pe ochiul de aragaz, și care împiedică arderea preparatelor înăuntru evitând contactul direct al vasului cu sursa de căldură. Vorbim de un simplu disc de aluminiu care se plasează între flacără și baza oalei pentru a distribui uniform căldura.

Ce putem găti sau coace într-un fornetto Versilia

foto: facebook.com/Fornetto Versilia & Family

Este foarte utilă pentru că se pot coace în ea, direct pe aragaz, diferite versiuni de tarte, cu iaurt, cu fructe, cu ciocolată, inclusiv răsturnate; apoi, chec, aluat dospit, deci pâine Dar, dacă adăugăm în ea hârtie de copt, o putem folosi și pentru cartofi similari celor la cuptor, alte legume, orez sau orice altă mâncare scăzută. La fel, mere coapte. Funționează pe principiul unui slow cooker.

Ce are diferit față de o oală obișnuită este faptul că reușește să coacă uniform, dar fără ca preparatul să se ardă dedesubt, menținând flacăra mică, sub control.

Cum se folosește Fornetto Versilia

Pentru rezultate optimale, este important să respectăm câteva reguli simple:

-suprafața lui interioară trebuie unsă înainte de folosire, cu unt/ulei și făină/pesmet, pentru a împiedica lipirea aluatului sau a compoziției; alternativ, putem folosi hârtie de copt.

– Fornetto Versilia nu suportă temperaturi prea ridicate. Indicațiile generale sunt de a coace inițial câteva minute pe flacără medie, până oala acumulează căldură, reducând apoi la minim, până la final.

-nu se ridică deloc capacul în intervalul de coacere, este suficient capacul pentru reglarea temperaturii și umidității. Dacă gătim orice altceva în el, regula nu mai e valabilă, pentru că nu riscă să se desumfle compoziția sau aluatul.

-după utilizare se spală manual fără a folosi bureți prea abrazivi și este total contraindicat să fie introdus în mașina de spălat vase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *