Un restaurant cu un meniu creat în jurul smochinelor. Se numește Ficheria, nu departe de Napoli, și a fost creat ca un concept-pilot, în colaborare cu un producător important din zonă

ficheria-restaurant-cu-un-meniu-creat-in-jurul-smochinelor-langa-napoli-concept-pilot-producator-de-smochine foto: horecanews.it

E posibil un meniu de restaurant conceput în jurul unui fruct? Pare că da. Încearcă să facă asta Ficheria,  un spațiu culinar inovator, care explorează potențialul smochinelor în gastronomie în cheie contemporană. Denumirea vine de la fichi/smochine, dar e un joc de cuvinte imposibil de tradus dar cu o 100% conotație pozitivă, iar la conducerea localului se află un chef cu o stea Michelin, Andrea Impero.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -
ficheria-restaurant-cu-un-meniu-creat-in-jurul-smochinelor-langa-napoli-concept-pilot-producator-de-smochine
foto: horecanews.it

Noul local, lansat de curând și cu un meniu extrem de original, se află nu departe de Napoli. Mai precis, la Prignano Cilento, zona unde avea să fie studiată pentru prima dată dieta mediteraneană și unde smochinele cresc în voie. Dealtfel, inițiativa este susținută de compania locală Santomiele, producătoare de smochine, relatează publicația horecanews.it.

Va fi vorba, mai concret, de un concept-pilot care unește cultivarea, procesarea și transformarea smochinei într-un singur loc. Practic, un local deschis în sediul firmei producătoare de smochine. Nu un restaurant care se aprovizionează de la producători, ci un producător care dă naștere unui local pentru a promova propriul produs dar și o anume filosofie de viață.

Un fruct cu rădăcini milenare, dar cu o abordare contemporană

Proiectul mizează pe potențialul extins al acestor fructe dulci și aromate nu doar ca ingredient principal, ci ca fir roșu al unui meniu care îmbină tehnici de avangardă cu tradiția locală. În bucătărie, potrivit creatolilor concepului, smochina va fi valorificată în toate formele sale de consistență, îmbinând cu arome, temperaturi și texturi. Rezultatul: preparate ancorate în cultura locală dar reinterpretate într-un restaurant mai mult decât modern, atât în ceea ce privește abordarea culinară cât și în design.

Patronul localului, Corrado Del Verme, a explicat că obiectivul este „să se valorifice diferitele consistențe, arome și note parfumate ale acestui dar al naturii”, prin tehnici noi aplicate în bucătărie. Scopul este de a promova nu doar smochinele, ci și cele mai valoroase produse zonei și importanța dietei mediteraneene ca patrimoniu cultural.

Se dorește, conform declarației cofondatorului Santomiele, Antonio Longo, a proiecta spre viitor  „cea mai autentică și arhaică bucătărie din zona Cilento”. Dealtfel, meniul este bazat pe materii prime locale certificate și de calitate și conceput pornind de la rădăcinile tradiției gastronomice locale, reinterpretată în cheie contemporană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *