Alimente bogate în fibre vs. alimente fermentate
Alimentele bogate în fibre includ hrișca, orzul, varza, broccoli, lintea și multe altele. Fibrele sunt carbohidrați complecși care nu sunt descompuși în tractul digestiv, contribuind astfel la senzația de sațietate, digestie, echilibrul glicemic, tranzitul intestinal sănătos și echilibrul microbiomului intestinal.
Pe de altă parte, alimentele fermentate sunt produse prin fermentație, un proces în care zaharurile naturale sunt descompuse de drojdii și bacterii, rezultând alimente pline de probiotice („bacterii bune”). Exemplele la îndemână includ kombucha, varza murată, iaurt, miso asiatic etc. Care ar trebui consumate mai întâi sau în cantitate mai mare?
Fibrele hrănesc aceste așa zise bacterii bune din intestin, în timp ce alimentele fermentate contribuie la creșterea numărului acestora. Ambele sunt esențiale pentru sănătatea optimă a intestinului, iar una nu este neapărat „mai bună” decât cealaltă. Cu toate astea, dacă abia începi să îți îmbunătățești sănătatea intestinală, ar putea fi mai benefic să consumi mai întâi alimente fermentate pentru a reduce inflamația și a crește diversitatea microbiomului, înainte de a introduce cantități mari de fibre.
Ce spun studiile?
Într-un episod al podcastului mindbodygreen, Dr. Vincent Pedre face referire la un studiu care a comparat diversitatea microbiomului la persoanele care consumau între cinci și opt porții de fibre pe zi cu cele care consumau șase căni/cups de alimente fermentate zilnic. Rezultatele au arătat că o dietă bogată în alimente fermentate a crescut diversitatea microbiană și a redus 19 markeri inflamatori.
(articolul continuă mai jos)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Pedre subliniază că nu ar trebui să vedem aceste două categorii alimentare ca fiind în competiție, ci mai degrabă ca pe un duo complementar. „Aș fi vrut să existe un al treilea grup, fără intervenție dietetică, pentru a putea compara rezultatele. Nu este vorba despre fibre vs. alimente fermentate, ci despre combinarea celor două”, explică el.
Așadar, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea intestinului tău este să incluzi atât fibre, cât și alimente fermentate în dieta ta.