Timp de patru zile, treizeci de restaurante și șase cofetării din Barcelona au prezentat la Târgul gastronomic „Tast a la Rambla” (Gusturile Ramblei) câte o tapa sau un desert, create pentru acest eveniment. Cine a venit să testeze a găsit la standurile gastronomice din Piața Catalunya, Km 0 al Barcelonei și poartă de intrare spre celebra Rambla de Barcelona, bunătăți de mici dimensiuni care se puteau gusta individual sau împărți cu prietenii ori familia.
Cele tradițional spaniole erau bune, te așteptați să le găsești aici, poate nu le-as fi probat dacă nu doream să vă povestesc despre ele. Dar au fost excepționale. Crochete de variate feluri și forme: trio-ul de crochete clasice ale lui Nandu Jubany (unul dintre cei mai importanți chefi catalani), cu carne pregătită la temperatură scăzută, cu spanac, stafide și muguri de pin și cu sobresada (o pastă de mezel crud specific Insulelor Baleare) și brânză; crochetele rotunde de cod cu miere și lămâie; bomba din Barceloneta (bomba este o crochetă rotundă de pastă de cartofi, umplută de obicei cu carne, peste care se adaugă un sos). Alături găseai tortilla (omleta spaniolă) cu trufe, esqueixada (o salată catalană) de cod cu caise și roșii, chipirones (un tip de calamar mic) în propria cerneală. Ulterior, puteai continua cu alte gustări din pește (tartar de somon sălbatic de Alaska cu spirulină și ardei iute, somon meunière cu guava, muștar și șofran) sau carne (ruladă de porc făcut la temperatură scăzută cu brânză Gouda, ceapă caramelizată și maioneză). Sau dacă preferai orezurile găseai cu pui, mere și alioli (maioneza cu usturoi, tipic spaniolă) afumat, cu cârnați, ciuperci, anghinare și ceapă caramelizată sau cu jamon de bellota, coaste de porc și crevete roșu (ultima o rețetă clasică a genului „mare și munte”).
Oferta vegetariană era super redusă, dar nu lipsea complet, găseai niște degețele de tapioca cu ketchup de guava.
Mărturisesc că produsele tip fast-food (gourmet, ce-i drept) nu le-am gustat. Erau de la mici sendvișuri până la bao și hamburger-ul catalano-newyorkez, creația lui Josep Carbonell (chef-ul care gătește tapas și porc iberic la restaurantul Brindisa din Londra).
Cui îi era poftă de tapas-uri cu tentă italiană avea de ales între pizza carbonara cu trufă, Paccheri ‘Nduja(un tip de paste cu pastă de carne), roșii și burrata; fagottini umpluți cu brânză gorgonzola și pere; gnochi de cartofi cu brânză Varé și trufă, căci Barcelona are restaurante italiene excepționale. Oferta internaționala continua cu un genial kebab de miel turcesc și termina cu un orez basmati de pui cu iaurt, o specialitate indiană sau floricele crocante de porc, un preparat cantonez.
Nu trec la povestea despre deserturi până nu vă zic doua cuvinte despre Copa America. Cea mai faimoasă competiție mondială de yachting, se desfășoară, în 2024, în Barcelona, iar în cinstea celor 12 echipe care participă, festivalul culinar din aceste zile a prezentat publicului 12 preparate fusion, cu note caracteristice fiecărei țări. Pavlova din Noua Zeenlandă, fondue din Elveția, crocheta Cesar din SUA, cartofi bravas din Spania, homar cu ciuperci din Canada, cramble cu lămâie din Anglia, risotto cu spanac, jumări și parmezan din Italia, stridie a la meunière din Franța, salată de andive cu pește din Țările de Jos, de cartofi din Germania, chifteluțe din Suedia și un sendviș sofisticat cu berbecuț din Australia.
Legat de dulciuri, vă amintesc doar vorba veche „o imagine face cât o mie de cuvinte”. Iar concluzia este una singură: erau de vis.
Sperând că am reușit să vă redau măcar un pic din povestea Barcelonei gastronomice din ultimele zile, vă invit să nu ratați niciodată un astfel de eveniment culinar, ce strânge în același loc o multitudine de gusturi și de creatori de mâncare bună.