Fermierii romani fac apel la instrumente sustenabile pentru combaterea provocarilor din agricultura

Corteva Agriscience_Romanian fermieri vita de vie struguri Sursa foto: Corteva Agriscience

Consumatorii europeni se bazează pe o aprovizionare constantă cu fructe și legume, atât ca fundament al unei diete echilibrate, cât și ca element major al economiei agroalimentare a continentului. Asigurarea rezilienței acestor culturi în fața unor provocări precum condițiile meteorologice extreme, dăunătorii și bolile care afectează creșterea plantelor devine tot mai importantă pe măsură ce cererea crește, iar sistemele de producție se confruntă cu presiuni economice și de mediu tot mai mari, notează Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica Moldova, Corteva Agriscience.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Conform datelor Eurostat publicate la finalul anului 20241, livezile de fructe din Europa acopereau 3,7 milioane de hectare în 2020, în timp ce legumele proaspete ocupau 2 milioane de hectare, fiind susținute de aproape 1,5 milioane de exploatații pomicole și peste 700.000 de ferme de legume. România are un rol esențial, reprezentând 23,9% dintre fermele pomicole din UE și 20,1% dintre fermele de legume, devenind astfel atât un furnizor-cheie, cât și un pilon al securității alimentare europene. Totuși, cultivatorii se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea dăunătorilor, precum Drosophila suzukii, care a provocat pierderi de 30–40% din fructe la nivel european2. Un sondaj Ipsos–CropLife Europe din 2025 a confirmat urgența situației, peste 40% dintre fermieri raportând mai puține instrumente de protecție a culturilor față de anul anterior, crescând astfel îngrijorările legate de productivitate și profitabilitate”, afirmă sursa citată.

Conform sursei menționate, Managementul Integrat al Dăunătorilor (IPM), principiu central al politicii agricole europene, subliniază necesitatea unor soluții diverse și fiabile.

„Substanța activă Qalcova™ sau Spinosad, dezvoltată de compania internațională de știință și tehnologie agricolă Corteva Agriscience, exemplifică această abordare prin furnizarea unui instrument sustenabil și performant pentru combaterea dăunătorilor în culturile speciale și minore, respectând pe deplin cerințele de reglementare și ale pieței.

Spinosad este obținut prin fermentația naturală a bacteriei de sol Saccharopolyspora spinosa. Deja aprobat în 24 de state membre ale UE pentru utilizare pe peste 200 de culturi, Spinosad oferă o eficacitate largă împotriva dăunătorilor precum tripsii, lepidopterele și Drosophila suzukii. Mecanismul său nou de acțiune sprijină programele de gestionare a rezistenței, iar intervalul scurt de pauză la recoltare, de 1–3 zile, permite fermierilor să își protejeze culturile chiar și aproape de momentul recoltării. Acest lucru face din Spinosad o alegere deosebit de potrivită pentru strategiile IPM la nivel european”, afirmă Maria Cîrjă.

„Produsul Laser™ 240 SC din portofoliul Corteva Agriscience, bazat pe molecula Spinosad, este insecticidul pe care mă bazez în planul de combatere a dăunătorilor din viticultură. Capacitatea sa de a oferi protecție eficientă împotriva principalului dăunător, Lobesia botrana, în orice fenofază, chiar și pentru a treia generație, îmi permite să obțin o recoltă sănătoasă, datorită naturii sale biologice”, confirmă inginerul Cornel Baniță de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa.

Corteva Agriscience este o companie globală de agricultură, cu un portofoliu divers de semințe, produse de protecția plantelor și soluții digitale, prezentă și pe piața din România. Printre alți jucători importanți din piața locală se numără Bayer Crop Science, Syngenta, BASF și Adama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *