Organizațiile europene de fermieri, COPA – COGEGA, împreună cu organizațiile naționale membre, s-au mobilizat timp de mai multe luni, avertizând împotriva unei abordări pur contabile și a inconsecvenței politice care ar rezulta din dizolvarea PAC într-un „fond unic”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Organizațiile agricole europene s-au mobilizat la Bruxelles pentru un marș simbolic împotriva abordării istorice adoptate de Comisia Europeană cu privire la doi piloni-cheie ai politicii agricole europene: viitorul cadru bugetar și PAC. „În timp ce recoltatul este în plină desfășurare, Comisia a decis efectiv să demonteze natura „comună” a PAC prin reduceri bugetare mascate sub pretextul unui așa-numit „fond unic”, alături de o renaționalizare completă justificată prin presupusa virtute a simplificării administrative”, transmit fermierii.
În semn de protest față de prevederile proiectului de buget prezentat de Comisia Europeană, fermierii au organizat un marș simbolic la Bruxelles. Cu această ocazie a fost lansat și un imn al fermierilor, ale cărui versuri conțin un serios avertisment pentru Executivul european. În traducere aproximativă, acesta sună astfel: „Fără buget, fără CAP, nu există fermieri, nu există securitate!”.
Imnul fermierilor poate fi ascultat aici:
Un proiect care a stârnit multă nemulțumire
Mai mulți europarlamentari, ca și numeroși reprezentanți ai sectorului agricol, au criticat vehement proiectul de buget prezentat de președintele CE, Ursula von der Leyen.
Liderul fermierilor irlandezi, Francis Gorman, a criticat propunerea unui fond unic drept „o lovitură în dinți”, acuzând-o pe președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, că îi marginalizează pe fermieri. „Dați-vă jos de pe calul cel mare”, a spus el.
Secretarul general al Copa și Cogeca, Elli Tsiforou, a declarat pentru Euractiv: „Vedem un pericol real de a pierde caracterul comun al acestei politici – de a-i pierde structura, în special sistemul semnificativ cu doi piloni care sprijină fermierii.”
Tsiforou a numit reducerile „dezastruoase pentru viitorul sectorului”, descriindu-le ca o mișcare contraproductivă într-un moment în care fermierii ar trebui să vadă o creștere a sprijinului.
„Vom reveni în septembrie cu eforturi reînnoite”, a adăugat Tsiforou.
Pentru Peter Meedendorp, președintele asociației tinerilor fermieri CEJA, este vorba „despre însăși esența modului în care se face politica în UE”.
„Suntem uniți în cadrul pieței interne, împărtășim legislația privind mediul și sustenabilitatea – așa că avem nevoie și de o politică structurală care să sprijine sectorul agricol în abordarea acestor provocări comune”, a spus el.
Reducerea estimată a bugetului „ar avea consecințe grave pentru următoarea generație de fermieri”, a deplâns Meedendorp.
Europarlamentarul francez Céline Imart și-a exprimat deja sprijinul. „Dacă tractoarele trebuie să se întoarcă la Bruxelles pentru a arăta clar că fermierii s-au săturat să fie uciși, voi fi alături de ei.”
Fermierii români au aceleași solicitări precum colegii lor europeni
Florentin Bercu, vicepreședinte al COGECA și director executiv al Uniunii Cooperativelor din Sectorul Vegetal din România a arătat: „Ne aflăm în fața dumneavoastră cu un avertisment clar și un apel urgent la acțiune. Fără buget, fără PAC, fără fermieri, fără securitate nu este doar un slogan. Este o foaie de parcurs către colaps – dacă nu acționăm acum!”
El a mai subliniat și că securitatea alimentară este cel puțin la fel de importantă ca cea militară.
„Înțeleg că trăim în vremuri dificile și suntem cu toții conștienți de acest lucru. Înțelegem că apărarea este importantă, că înarmarea ar trebui să aibă loc, dar trebuie să înțelegem cu toții în egală măsură că nu putem mânca gloanțe și praf de pușcă. Securitatea alimentară este o componentă vitală a securității globale, la fel ca reziliența economică și durabilitatea mediului.
O Uniune Europeană slabă din punct de vedere al securității alimentare, incapabilă să își protejeze agricultorii și să își finanțeze agricultura, este în derivă, vulnerabilă; aceasta creează nu numai inegalitate, ci și instabilitate”.
Apel către politicienii români
Alianța pentru Agricultură și Cooperare din România a transmis și un apel către toți factorii implicați din politica românească.
„Solicităm ca Domnul Președinte Nicușor Dan, Domnul Premier Ilie Bolojan, Domnul Ministru al Finanțelor Alexandru Nazare, Doamna Ministru al Afacerilor Externe Oana Țoiu, Domnul Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale Florin Barbu și toți europarlamentarii din țara noastră, să respingă propunerea înaintată de Comisia Europeană și să negocieze cu îndârjire pentru fermierii și cooperativele din România și UE, pentru a obține o actualizare a propunerii care să cuprindă un buget de minimum 0,4%, pentru a avea o Politică Agricolă Comună cu cei doi piloni (subvenții și investiții), piața unică, actualizarea suprafeței de referință și repararea nedreptății, de a ajunge la media subvenției europene (finalizarea convergenței externe) pentru fermierii din țara noastră așa cum trebuia să avem începând din 2014, măcar din 2028”.