Fermierii din județul Iași privesc cu îngrijorare spre anul 2025, pe care îl preconizează ca fiind unul dificil din punct de vedere financiar. Reducerea facilităților fiscale și creșterea taxelor și impozitelor din ultimii ani apasă greu pe umerii agricultorilor, chiar dacă culturile par să fie într-o stare bună la acest moment, scrie publicația locală Bună Ziua Iași.
Probleme financiare și incertitudini pentru viitor
Aurel Placinșchi, un fermier cu experiență din Iași, avertizează asupra dificultăților din agricultură, care ar putea duce la falimente sau la reducerea suprafețelor cultivate. „Deocamdată, nu ne plângem de cultură, dar nu e suficient. Lipsa banilor, anii secetoși, cu producții mici, au afectat agricultorii. Mai suntem câțiva care supraviețuim. E posibil ca, din cauza situației dificile din agricultură, să fie reduse suprafețele sau și falimente. Statul trebuie să se gândească și la agricultura românească”, afirmă acesta. El gestionează terenuri agricole în zona Probota și deține o fermă cu vaci.
Cristian Stoica, fondatorul fermei „La Bunici” din comuna Gropnița, confirmă situația dificilă. „Din punct de vedere agricol, s-a mai refăcut deficitul de apă, dar va fi mai dificil din punct de vedere economic. Sunt mulți fermieri care nu se pot finanța, iar îngrășămintele și carburanții s-au scumpit. Se va resimți eliminarea facilităților din agricultură. … Toate taxele și impozitele se adună”, explică acesta. El subliniază și impactul creșterii impozitului plătit pentru arendă, care a crescut de la 60 de lei la 80 de lei pentru fiecare 1.000 de lei.
„Culturile sunt acceptabile. Precipitațiile din toamnă au echilibrat necesarul de apă”
Fermierii din Iași aleg să mărească suprafețele cultivate cu rapiță, considerând această cultură mai sigură în contextul economic actual. „Suprafața de rapiță este dublă anul acesta și se prezintă bine culturile. Avem această cultură pe 300 de hectare, din 800, suprafața totală. Fiind pierdere mare la porumb, fermierii au ales să meargă pe grâu și rapiță, să aibă certitudinea unui venit minim”, explică Cezar Musteață, tânăr fermier din zona Țibănești.
Acesta menționează că prețurile la grâu și rapiță sunt relativ avantajoase: „La rapiță e 2.100 de lei pe tonă, dar a mai scăzut puțin pe bursă, fiind mai mare cererea pentru grâu. La grâu, recolta nouă e pe la 860 de lei pe tonă, la orz, recolta nouă e 730 de lei pe tonă. Ori, înainte era diferența de 50 de lei între ele”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Ion Notingar, fermier din zona Lețcani, subliniază că precipitațiile din toamnă au ajutat culturile: „Culturile sunt acceptabile. Precipitațiile din toamnă au echilibrat necesarul de apă”.
Seceta pedologică din ultimii patru ani a afectat semnificativ culturile din județ, iar fermierii caută soluții pentru a reduce pierderile. Anual, aproximativ 12.000 de hectare au fost cultivate cu rapiță, conform datelor Direcției Agricole Iași. Din cele mai afectate comune – Șipote, Andrieșeni și Vlădeni – fermierii au primit despăgubiri în valoare totală de 14 milioane de euro pentru culturile compromise în 2024.