Fermierii din Bulgaria și România au un plan pentru o piață comună / „În doi sau trei ani vom satisface piața internă și vom deveni un exportator net”

pestă porcină africană Sursa foto: Pexels

Fermierii din Bulgaria și România își unesc forțele pentru a rezolva problemele comune legate de creșterea porcilor și de producția de legume. Cele două țări vecine se confruntă cu provocări similare – importuri mari de carne și producție autohtonă insuficientă pentru a satisface cererea, informează Rador.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Avem multe importuri. Carnea de porc românească nu este suficientă, la fel ca multe alte bunuri”, a explicat Stoica Nicu, care crește două mii de porci în apropierea de Frătești, în România. Ea a redus numărul de animale din ferma sa pentru a asigura condiții mai bune de creștere și o biosecuritate sporită.

București, piață prioritară pentru fermierii bulgari

Pe malul bulgăresc al Dunării, fermierii caută de asemenea oportunități de cooperare cu colegii lor români. Vihren Dimitrov, proprietarul unei ferme de porci din Goliamo Vranovo, a dezvăluit că deja încep să-și vândă producția în România.

„Deja vindem mai puțin. Prioritatea noastră este piața din apropiere. Bucureștiul este la o distanță foarte mică. Pentru noi, Sofia este mult mai departe și e mai dificil de ajuns acolo”, a declarat Dimitrov pentru NOVA TV.

Planuri ambițioase pentru un parteneriat regional

Din cauza problemelor similare cu importurile mari de carne, fermierii din ambele țări consideră că, lucrând împreună, pot negocia scheme mai eficiente pentru importul și exportul de carne de porc. Planurile sunt ca această strategie să funcționeze în termen de doi-trei ani.

„Avem o nișă uriașă atât în ​​Bulgaria, cât și în România. În doi sau trei ani, vom satisface piața internă și vom deveni un exportator net de carne de porc”, a adăugat Dimitrov.

Prețurile și zona euro

În ce privește posibila creștere a prețurilor la carnea de porc în lunile dinaintea intrării Bulgariei în zona euro, Dimitrov este ferm convins că acest lucru nu se va întâmpla. „O marfă de bursă, cum carnea de porc, nu își poate crește artificial prețul”, a explicat el.

Cooperarea dintre fermierii bulgari și români vine într-un moment în care cele două țări au intrat pe deplin în spațiul Schengen, la începutul anului 2025, ceea ce facilitează relațiile comerciale în regiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *