Directorul general al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), QU Dongyu, a anunțat crearea unui nou muzeu dedicat alimentației și agriculturii, în cadrul unei audiențe la Palatul Quirinale, în prezența președintelui italian Sergio Mattarella. Muzeul, care va fi inaugurat în 2025, are ca scop să ilustreze evoluțiile tehnologice și culturale în sectorul alimentar și agricol, conform unui comunicat transmis de FAO.
„Muzeul va oferi o punte între tehnologiile alimentare și culturile lumii încorporate în istoriile noastre bogate și bazate pe moștenirea noastră tradițională și indigenă”, a declarat QU Dongyu, subliniind importanța educației alimentare și a inovării în acest domeniu.
Președintele Mattarella a evidențiat că această inițiativă vine într-un moment crucial pentru atingerea Obiectivului 2 al Agendei 2030 a Națiunilor Unite, cunoscut sub numele de „foamete zero”. „Cea de-a 80-a aniversare a FAO servește ca un moment al angajamentului global reînnoit pentru atingerea acestui obiectiv, care nu a fost încă realizat”, a spus el.
Noul muzeu își propune să devină un spațiu educațional pentru studenți, familii și vizitatori internaționali
Evenimentul la care au participat aproximativ 60 de membri ai FAO a oferit, de asemenea, o avanpremieră a viitorului Forum Mondial al Alimentației din 2024 și a evenimentelor dedicate Zilei Mondiale a Alimentației, care va avea loc pe 16 octombrie. Tema din acest an, „Dreptul la alimente pentru o viață mai bună și un viitor mai bun”, subliniază dreptul fundamental al tuturor oamenilor la hrană adecvată și face un apel către comunitatea internațională să construiască sisteme agroalimentare mai durabile.
„Motto-ul organizației noastre – Fiat Panis – «Să fie pâine» – nu este doar un slogan. Ne invită la responsabilitatea de a ne asigura că toată lumea are alimente sănătoase peste tot”, a adăugat QU Dongyu.
Noul muzeu, susținut de Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale din Italia, își propune să devină un spațiu educațional pentru studenți, familii și vizitatori internaționali, oferind o platformă interactivă care va promova schimbul de cunoștințe și tradiții culinare.