Decizia Chinei de a bloca accesul producătorilor americani pe piața locală de carne de vită a deschis larg ușa competitorilor. Australia a profitat masiv de pe urma acestei situații, preluând clienții pierduți de Statele Unite și transformând încasările ratate de americani în câștiguri de sute de milioane de dolari, conform reuters.com.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit datelor comerciale, exporturile de carne de vită din SUA către China, evaluate anterior la aproximativ 120 de milioane de dolari pe lună, s-au prăbușit după ce Beijingul a permis expirarea licențelor pentru sute de unități de procesare americane, în martie. Măsura a coincis cu declanșarea de către Donald Trump a unui nou război tarifar între cele două mari economii ale lumii.
Prăbușire bruscă a livrărilor americane
Datele oficiale arată că valoarea exporturilor americane de vită către China a scăzut la doar 8,1 milioane de dolari în iulie și 9,5 milioane de dolari în august, comparativ cu 118 milioane și, respectiv, 125 de milioane de dolari în aceeași perioadă a anului trecut.
În total, între aprilie și august, SUA au pierdut 388 de milioane de dolari din comerțul cu China, raportat la nivelul mediu al ultimilor doi ani.
În contrast, Australia a cunoscut o creștere spectaculoasă. Exporturile sale de carne de vită către China au crescut de la 140 de milioane de dolari pe lună, în anii anteriori, la 221 de milioane în iulie și 226 de milioane în august. În aceeași perioadă, Australia a câștigat 313 milioane de dolari în plus.
„E bine pentru Australia. Această situație susține prețuri foarte solide pentru bovine”, a explicat Matt Dalgleish, analist la compania de consultanță Episode 3.
Brazilia, cel mai mare furnizor de carne de vită pentru China, și-a intensificat și ea livrările. Totuși, Australia a fost marele câștigător pentru că vită sa hrănită cu cereale este cea mai apropiată ca tip de cea americană.
O problemă politică, nu doar economică
Reprezentanții industriei americane recunosc că disputa are cauze mai profunde. „Blocajul din comerțul cu vită nu are prea mult de-a face cu carnea de vită în sine”, a declarat Joe Schuele, purtător de cuvânt al Federației Americane pentru Exporturi de Carne. „Este parte a altor probleme dintre SUA și China. Dacă se va progresa pe aceste dosare, există șanse să se deblocheze și comerțul cu carne.”
În primul mandat al lui Trump, lucrurile stăteau diferit. După semnarea unui acord comercial cu Beijingul în 2020, exporturile americane de vită către China au atins niveluri record.
Pierderi greu de recuperat
Chiar și în ipoteza unei înțelegeri comerciale, analiștii spun că SUA ar avea nevoie de câțiva ani pentru a recâștiga terenul pierdut. „Statele Unite nu sunt, în acest moment, într-o poziție competitivă”, a subliniat Dalgleish.
Australia produce la niveluri istorice și are prețuri mult mai mici. Atât de scăzute încât nu doar că vinde mai mult în China, dar exportă volume record chiar și în SUA, piața rivalului său.
În fundal, planează o altă amenințare: Beijingul derulează o investigație asupra importurilor de carne de vită, menită să contracareze un surplus pe piața internă. Ancheta ar putea duce la restricții suplimentare asupra importurilor și ar urma să fie finalizată pe 26 noiembrie.
Pentru moment, însă, balanța comercială este clară: America a pierdut o piață profitabilă, iar Australia a profitat din plin de oportunitatea ivită.