„Expo Struguri 2024”, expoziție cu degustare, organizată în Bihor / Număr record de soiuri de struguri de vin și de masă

timis, struguri, viticultori, vin Sursa foto: Pixabay/mbc-2016

Expoziția de struguri de la Sânmartin, un eveniment cu scop educativ, își deschide porțile vineri și sâmbătă, prezentând un număr record de 79 de soiuri de struguri de masă și de vin. Participanții vor avea ocazia să deguste trei sortimente de must și să exploreze o selecție variată de butași de viță de vie, potrivit unui comunicat Agerpres.

Daniel Boţa, gazda evenimentului, a explicat: „Scopul nostru acesta este ca oamenii să vină să le cunoască, în mod direct, cum arată, ce gust au şi astfel să se decidă ce doresc. Noi le punem la dispoziţie lista cu soiuri din care să aleagă”.

„Strugurii nu se fac în fabrică”

Expoziția, organizată la sediul unei companii locale, este inițiată de Daniel Boţa în colaborare cu Facultatea de Protecţia Mediului și Asociaţia pentru cultura şi civilizaţia vinului Millesime.

„Aşa cum am promis, este şi va fi un eveniment de excepţie, la această a patra ediţie, cu un record de 79 de soiuri. Va fi un maraton în aceste două zile pentru comunitatea bihorenilor, pe care îi aşteptăm să vadă diversitatea soiurilor care pot fi o opţiune pentru producţie şi pentru vinuri de clasă. Sunt două categorii distincte: struguri de masă şi struguri de vin. Chiar şi legea viei şi vinului menţionează că nu se face vin din struguri de masă, dar asta este o poveste de învăţat”, a afirmat, în deschiderea expoziţiei, preşedintele Asociaţiei Millesime, Dorin Popa.

Expertul oenolog a subliniat că această expoziţie, unică în Bihor, este importantă atât pentru adulţii pasionaţi care vor să cultive soiuri nobile, cât şi pentru copii, care trebuie să vadă strugurii pe butuci, pentru că „strugurii nu se fac în fabrică”, şi apoi culeşi şi pe masă, purtând nume din cele mai frumoase.

Dorin Popa a evidenţiat şi faptul că efortul de organizare este unul considerabil pentru că „este extrem de dificil să aduni la un loc atât de multe soiuri de struguri de la diverşi producători”.

Mai mult, a spus el, strugurii nu se coc toţi în aceleaşi decade ale lunii, iar soiurile mai timpurii necesită păstrare în camere frigorifice. Astfel, în curtea firmei este amenajat un spaţiu acoperit ce găzduieşte atât standurile cu struguri, cu denumirea fiecăruia şi farfuriile cu boabe pentru degustare, cât şi pavilionul pentru degustarea a trei sortimente de must din soiurile Traminer, Pinot Noir şi Pinot Gris. Curtea este mărginită de un rând de butuci de viţă de vie, cu struguri mari, albi şi roşii, „ce aşteaptă să fie admiraţi şi culeşi”, după cum a mărturisit gazda.

În imediata apropiere a expoziţiei se găsesc, spre exemplificare, butaşi de viţă de vie în ghivece, alături de alte plante, unele exotice, expuse în grădină. Pe parcursul celor două zile, specialişti în cultivarea viţei de vie, de la facultatea de profil orădeană – Mihai Cărbunar, Ioana Borza, dar şi Daniel Boţa (absolvent de horticultură şi ştiinţe economice) vor oferi celor interesaţi informaţii utile despre această cultură.

„Oamenii văd soiuri noi, în presă, pe internet, vin să ni le ceară”

Profesorul Mihai Cărbunar, şef de lucrări la Departamentul de viticultură, le oferă vizitatorilor informaţii despre modul de plantare şi modalităţi de întreţinere a culturii.

„Multă lume se plânge că nu i s-au prins butaşii. Păi, dacă nu ai plantat-o cum trebuie, e normal să nu se prindă”, a precizat Cărbunar.

Specialistul a explicat, pentru AGERPRES, că în primul rând trebuie să se aleagă soiuri nobile rezistente, adecvate zonei, în funcţie de sol să se aleagă şi portaltoiul şi apoi trebuie avută grijă la tăieri, care se fac diferit faţă de via hibridă.

„Cel mai important este să avem grijă să fie un spaţiu aerisit şi să facem tratamente preventive. În agricultura ecologică se foloseşte polisulfura de calciu pe timp de iarnă, iar în perioada de vegetaţie, Serenade, produs pe bază de microorganisme şi Karbicure, pentru făinare şi putregai, cele mai frecvente în solarii”, a precizat Cărbunar.

„Nu cred că ar trebui să extindem paleta ofertei de butaşi, în schimb mă gândesc că trebuie să o adaptăm în fiecare an la cerere pentru că cererea se schimbă. Oamenii văd soiuri noi, în presă, pe internet, vin să ni le ceară, totul este în schimbare şi trebuie să ne adaptăm”, a precizat Daniel Boţa.

Expo Struguri 2024 este un eveniment realizat în parteneriat public-privat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pixabay/mbc-2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *