Cancerul colorectal este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer în Australia, cu peste 15.000 de cazuri diagnosticate anual. De asemenea, este a doua cauză principală de deces asociat cancerului, conform Science Alert.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Recent, mai multe titluri de presă au atras atenția asupra creșterii numărului de cazuri de cancer colorectal la adulții tineri, subliniind că Australia are unele dintre cele mai mari rate de cancer colorectal în rândul persoanelor sub 50 de ani din lume.
Deși această tendință este îngrijorătoare, este important de menționat că, per total, rata cazurilor noi de cancer colorectal în Australia a scăzut în ultimii aproximativ 20 de ani. Majoritatea cazurilor de cancer colorectal apar încă la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, iar datorită unui program național de screening destinat acestei grupe de vârstă, ratele de diagnostic sunt în scădere.
De ce cresc, însă, cazurile la tineri și ce se poate face pentru a reduce riscul?
Programul național de screening funcționează
Australia a fost una dintre primele țări care au introdus un program de screening populațional pentru cancerul colorectal. Programul Național de Screening pentru Cancerul Colorectal a fost lansat în 2006. Un kit de testare este trimis prin poștă o dată la doi ani persoanelor cu vârste între 50 și 74 de ani.
Acest test simplu, realizat dintr-o probă de scaun, detectează cantități microscopice de sânge care pot indica prezența cancerului sau a unei leziuni precanceroase, ceea ce duce la o depistare mai timpurie și la rate de supraviețuire mai mari.
În ciuda eficienței programului, rata de participare este sub optimă, fiind de aproximativ 40%. Dacă mai mulți oameni ar participa, am putea observa o scădere și mai accentuată a incidenței cancerului colorectal.
Ce se întâmplă cu adulții tineri?
În contrast cu scăderea incidenței cancerului colorectal la persoanele în vârstă, datele recente conturează un tablou diferit pentru cei sub 50 de ani. Cercetările pe care le-am realizat împreună cu colegii mei au arătat o creștere atât a cancerului de colon, cât și a celui rectal, între 1982 și 2014, în rândul persoanelor sub 50 de ani.
„Un studiu recent (aflat în stadiul de preprint, adică încă nerevizuit de experți) include date până în 2020 și susține această tendință. El sugerează că persoanele născute în anii ’90 au un risc de două până la trei ori mai mare de a dezvolta cancer colorectal, comparativ cu cele născute în anii ’50”.
Tendințe similare au fost observate în multe alte țări, însă datele internaționale sugerează că ratele de cancer colorectal cu debut timpuriu în Australia sunt printre cele mai ridicate din lume.
Care sunt cauzele acestei creșteri?
În prezent, cauzele exacte sunt neclare. Unele studii s-au concentrat asupra dietei și a stilului de viață, a obezității și a consumului de carne roșie.
Totuși, „dieta, ca factor cauzator al oricărei boli, este greu de studiat. Asta pentru că necesită date pe termen lung despre ce mănâncă oamenii și monitorizarea lor pentru a vedea dacă dezvoltă boala (ceea ce se numește studiu observațional)”.
Dacă studiile observaționale identifică o legătură, cercetătorii pot testa ipoteza într-un studiu clinic randomizat, în care un grup consumă un aliment (cum ar fi carnea roșie) și altul nu, comparând apoi ratele de cancer colorectal între cele două grupuri de-a lungul timpului.
„Din cauza imposibilității aproape totale de a realiza astfel de studii, pentru că participanții ar trebui să respecte reguli alimentare stricte ani la rând, este greu de dovedit o cauză alimentară clară”.
Cercetări mai recente s-au concentrat pe rolul posibil al infecției cu E. coli în copilărie, presupunând că anumite tulpini ar putea determina modificări ADN precoce și, astfel, un risc mai mare de cancer. Alte studii investighează rolul modificărilor microbiomului intestinal. Aceste ipoteze necesită cercetări suplimentare.
