Eurostat: Productivitatea muncii în agricultură a crescut în UE cu 1,6% în 2024, dar România înregistrează cel mai mare declin

Cererile de finanțare pentru motorină se mai pot depune până la sfârșitul anului Foto: Dreamstime

În 2024, productivitatea muncii în agricultură în Uniunea Europeană a crescut cu 1,6% față de anul precedent, conform primelor estimări publicate astăzi de Eurostat. Această evoluție pozitivă s-a datorat unei creșteri de 0,6% a valorii reale a venitului factorilor de producție generate de unitățile agricole, dar și unei scăderi de 0,9% a volumului de muncă agricolă.

În 13 state membre ale UE, productivitatea muncii în agricultură a înregistrat o creștere semnificativă în 2024. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Letonia (+46,9%), Luxemburg (+27,1%) și Suedia (+22,5%). În schimb, 14 state membre au raportat scăderi, România fiind țara cu cea mai mare reducere (-16,8%), urmată de Ungaria (-15,5%) și Polonia (-12,5%).

Sursa foto: Eurostat
Sursa foto: Eurostat

România, printre țările cu cele mai mari scăderi

Deși la nivelul UE valoarea adăugată brută a industriei agricole a crescut cu 4,4% în 2024 comparativ cu 2023, România se confruntă cu provocări majore. Scăderea abruptă a productivității muncii ar putea reflecta dificultăți economice, scăderea forței de muncă active sau alte factori interni care afectează sectorul agricol.

Vezi detalii

La nivel european, creșterea valorii adăugate brute a fost susținută de o reducere semnificativă a consumului intermediar (-5,7%), în timp ce valoarea producției agricole a scăzut într-un ritm mai lent (-1,5%).

Raportul Eurostat mai arată că, în perioada 2015-2024, productivitatea muncii în agricultură la nivelul UE a crescut cu 37,2%. Acest progres se datorează unei scăderi de 19,1% a volumului de muncă agricolă și unei creșteri de 11% a venitului real al factorilor de producție.

Sursa foto: Eurostat
Sursa foto: Eurostat

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *